Ród smoka sezon 2 przyniesie ogień i krew! Kiedy premiera, co się wydarzy i jakie zbiera opinie?

Ród smoka to brutalna opowieść o największej wojnie domowej w historii Westeros, zwanej Tańcem Smoków, która w 2. sezonie nabierze rozpędu. Kontynuacja konfliktu między Czarnymi a Zielonymi wkrótce nadejdzie, a wraz z nią niespodziewane zwroty akcji i jeszcze więcej przelanej krwi. Przygotuj się na nadchodzące wydarzenia i dowiedz się, co warto wiedzieć przed premierą 2. sezonu Rodu Smoka oraz sprawdź pierwsze recenzje serialu platformy Max.

Ród smoka sezon 2. Kiedy premiera na platformie Max?

2. sezon Rodu Smoka (House of the Dragon) zadebiutuje 17 czerwca 2024 roku, a więc prawie tydzień po wyjściu odświeżonej platformy streamingowej Max, która zastąpi HBO Max. Wtedy ukaże się wyłącznie pierwszy odcinek. Kolejne będą wychodzić w cotygodniowych odstępach, a w sumie ma być ich 8, czyli mniej niż 1. sezonie, który liczył 10 epizodów.

  • Odcinek 1 – 58 minut (17 czerwca 2024 roku)
  • Odcinek 2 – 69 minut (24 czerwca 2024 roku)
  • Odcinek 3 – 1 lipca 2024 roku
  • Odcinek 4 – 8 lipca 2024 roku
  • Odcinek 5 – 15 lipca 2024 roku
  • Odcinek 6 – 22 lipca 2024 roku
  • Odcinek 7 – 29 lipca 2024 roku
  • Odcinek 8 – 5 sierpnia 2024 roku

Czas trwania pozostałych odcinków nie jest jeszcze znany.

rod smoka sezon 2

Ile będzie sezonów Rodu smoka?

Ile smoczy serial HBO ma mieć sezonów? Historia wojny domowej rodu Targaryenów obejmie przynajmniej 3 sezony. George R.R. Martin, twórca świata Gry o tron, i Ryan Condal, showrunner 2. sezonu Rodu smoka, przyznali, że rozważają większą liczbę. Cała historia powinna jednak zakończyć się maksymalnie na 4 sezonach.

Ród smoka obejmuje jedynie konflikt zwany Tańcem Smoków. HBO rozważa ekranizację innych historii z kart Ognia i krwi, w tym Podboju. Spin-off o Aegonie I Targaryenie, który zjednoczył 6 z 7 królestw Westeros jest obecnie na bardzo wczesnym etapie rozwoju i jego wydanie nie jest na razie pewne.

Co się wydarzy w 2. sezonie Rodu smoka?

2. sezon serialu Ród smoka przyniesie kontynuację krwawej wojny domowej między frakcjami Rhaenyry i Alicent (Czarnymi i Zielonymi), znanej jako Taniec Smoków. Akcja rozpocznie się 10 dni po wydarzeniach z finału pierwszego sezonu, a widzowie zobaczą, jak Aegon II Targaryen sprawuje się jako król oraz jak utrata kolejnego dziecka wpłynie na Rhaenyrę i jej decyzje.

Sezon 2 będzie zawierał jeszcze więcej dramatycznych intryg, zdrad i konfliktów, które mocniej zaostrzą już i tak napięte stosunki między postaciami. W serialu pojawią się nowe twarze, a także powrócą kluczowi bohaterowie z poprzedniego sezonu, wokół których będzie rozgrywać się cała akcja. W serialu nie zabraknie szokujących scen, ale postanowiłem nie wchodzić na spoilerowy grunt. Zdradzę tylko jedno: będzie się działo!

W nowym sezonie zobaczymy także więcej smoków. Powrócą Syrax (Rhaenyra Targaryen), Caraxes (Daemon Targaryen), Dreamfyre (Helaena Targaryen), Vermax (Jacaerys Velaryon), Meleys (Rhaenys Targaryen), Seasmoke (Addam Velaryon) i Vhagar (Aemond Targaryen). Do nich ma dołączyć 5 nowych smoków, a w tym jedynie pokazany na chwilę Vermithor (Hugh Hammer), Moondancer (Baela Targaryen) oraz Sunfyre Złoty (Aegon II Targaryen), który jest opisany jako najpiękniejszy smok, jaki kiedykolwiek żył.

Dowiedz się więcej o 1. sezonie Rodu smoka:

Postacie i obsada 2. sezonu Rodu smoka. Znajome i nowe twarze

Wiele postaci z 1. sezonu powróci, czasem nawet z jeszcze większym czasem antenowym. Ale pojawią się też nowe twarze, które odegrają również kluczową rolę w wojnie domowej. Do najważniejszych postaci można zaliczyć:

Czarni

  • Rhaenyra Targaryen – Emma D’Arcy
  • Daemon Targaryen – Matt Smith
  • Corlys Velaryon – Steve Toussaint
  • Rhaenys Velaryon – Eve Best
  • Jacaerys Velaryon – Harry Collett
  • Baela Targaryen – Bethany Antonia
  • Rhaena Targaryen – Phoebe Campbell

Zieloni

  • Alicent Hightower – Olivia Cooke
  • Aegon II Targaryen – Tom Glynn-Carney
  • Otto Hightower – Rhys Ifans
  • Criston Cole – Fabien Frankel
  • Helaena Targaryen – Phia Saban
  • Aemond Targaryen – Ewan Mitchell
  • Larys Strong – Matthew Needham

Swoją rolę odegra także Mysaria (Sonoya Mizuno). Do starego składu dołączą m.in. Addam Hull (Clinton Liberty), Alys Rivers (Gayle Rankin), Alfred Broome (Jamie Kenna), Hugh Hammer (Kieran Bew), Ulf (Tom Bennett), Cregan Stark (Tom Taylor) czy Rickard Thorne (Vincent Regan). To oczywiście nie są wszystkie nowe postacie, jakie pojawią się 2. sezonie Rodu smoka.

daemon w rodzie smoka sezon 2

Ród smoka sezon 2. Pierwsze recenzje i opinie – czy jest dobrze?

Większość recenzentów docenia 2. sezon Rodu smoka nieco bardziej niż pierwszy. To w gruncie rzeczy więcej tego samego („większy i bardziej krwawy”). Nowy sezon pogłębia bardziej znane postacie, naprawiając tym samym bolączkę pierwszej serii. To świetne zrealizowane widowisko z niespodziewanymi zwrotami akcji oraz większą liczbą smoków i pojedynków. Z drugiej strony nie brakuje też powolnego budowania napięcia. Według niektórych krytyków zbyt wolnego, co niekoniecznie służy opowiadanej historii.

Jednak co warto podkreślić, opinie dotyczą tylko połowy sezonu, więc nie oddają obrazu całości, a akcja z całą pewnością zagęści się w drugiej połowie.

Oceny 2. sezonu Rodu smoka

Sezon 2 Rodu Smoka zbiera na razie wyższe oceny od pierwszego. Średnia w agregatorze Metacritic wynosi obecnie 76% na podstawie 16 recenzji. Dla porównania 1. sezon zdobył 69% na podstawie 43 recenzji. Z kolei w serwisie Rotten Tomatoes zdecydowanie przeważają pozytywne opinie (aż 91% na podstawie 22 recenzji) ze średnią ok. 7,5/10.

Wiele opinii nie zostało jeszcze opublikowanych, więc średnia ocen może znacząco się jeszcze zmienić. Poznaj przykładowe noty od krytyków:

  • Decider – 10/10
  • Radio Times – 10/10
  • Slashfilm – 8,5/10
  • Collider – 8/10
  • Empire – 8/10
  • The Independent – 8/10
  • TV Guide – 7,5/10
  • IGN – 7/10
  • IndieWire – 5,8/10
  • Rolling Stone – 5/10

Trailery 2. sezonu Rodu smoka. Zwiastun Tańca Smoków

Jeśli nie wiesz, czego się spodziewać po 2. sezonie Rodu smoka, obejrzyj dostępne trailery, które powinny rozpalić apetyt na nadchodzącą premierę: