Jak przechowywać żywność bez lodówki?
Przechowywanie żywności w domu jest sporym wyzwaniem. Trzeba wykazać się umiejętnościami organizowania miejsca w lodówce, szafkach czy domowej spiżarni. Dobrze jest również pamiętać o tym, przez jaki czas można przechowywać mięso i ryby w zamrażarce. Nie tylko okres świąt, kiedy produkcja jedzenia jest wzmożona, okazuje się trudny. Równie często nie wiemy, jak uporać się z jedzeniem po imprezie, np. urodzinowej, karnawałowej czy halloweenowej.
Jak znaleźć miejsce dla wszystkich składników spożywczych? Odpowiedzi udzieliliśmy w tekście: Jak przechowywać jedzenie, aby długo było świeże? Teraz przyszedł czas na omówienie jeszcze większego wyzwania kuchennego.
Jak przechowywać żywność bez lodówki? Niestety nie każdy rodzaj jedzenia będzie świeży, gdy przez dłuższy czas znajdzie się poza lodówką czy zamrażarką. Jest jednak kilka składników, które śmiało możesz zamknąć w szklanym słoiku lub innym pojemniku. Do takich produktów należą przede wszystkim: kasze, ryże, cukier, sól oraz płatki śniadaniowe. W mniejszych opakowaniach możesz trzymać ulubione przyprawy – zarówno te nadające się do słodkich, jak i słonych dań. Jeśli zatrzymujesz je w oryginalny, miękkim opakowaniu, po otwarciu zamknij je przy pomocy klipsa. Wtedy na dłużej zachowasz ich smak i aromat.