Jak dezaktywować lub usunąć Messengera? Krótki poradnik

Decyzja o usunięciu Messengera to świetny krok w ochronie prywatności w mediach społecznościowych. Mimo iż jest to jedna z najpopularniejszych aplikacji do przesyłania wiadomości – poza nią istnieje mnóstwo innych komunikatorów, które gwarantują większą ochronę danych. Przed Tobą krótki poradnik jak dezaktywować lub usunąć Messengera.

Dlaczego powinieneś usunąć Messengera?

W związku z masowymi skandalami związanymi z wyciekiem danych na Facebooku nic dziwnego, że użytkownicy czują się skłonni do usunięcia Facebook Messenger i swojego konta. Zbieranie danych użytkowników i skandal z Cambridge Analytica zmiażdżyły cenę akcji Facebooka i sprawiły, że użytkownicy ciągle obawiają się o swoją prywatność.

Jeśli myślałeś, że dezaktywacja konta na Facebooku wystarczy, aby ochronić Twoje dane – niestety muszę Cię zmartwić – Facebook Messenger zawiera dokładnie te same dane osobowe, które mogą się zachować nawet po dezaktywacji konta na Facebooku. Jedynym sposobem na trwałe usunięcie Facebook Messenger jest trwałe usunięcie konta na Facebooku

Jak dezaktywować Messengera?

Dezaktywacja Messengera jest prosta. Jeśli jednak Twoje konto Messenger jest połączone z kontem na Facebooku, musisz najpierw dezaktywować swoje konto na Facebooku. 

  1. Otwórz aplikację Messengera.
  2. W Czatach kliknij swój profil w lewym górnym rogu.
  3. Kliknij Ustawienia
  4. Dotknij Własność konta i kontrola.
  5. Kliknij dezaktywacja i usuwanie.
  6. Następnie dezaktywacja konta i wprowadź hasło
  7. Gotowe – Twoje konto zostało dezaktywowane.

Żeby ponownie aktywować Facebook Messenger, zaloguj się za pomocą swojej nazwy użytkownika i hasła. Dezaktywacja konta Facebook nie spowoduje automatycznej dezaktywacji konta Messenger, ponieważ aplikacja jest oddzielona od Facebooka.

Czy możesz dezaktywować Messengera bez dezaktywacji Facebooka?

Nie, nie możesz dezaktywować Messengera Facebooka i zachować swojego konta na Facebooku. Jedynym rozwiązaniem byłoby wyłączenie czatu poprzez ukrycie swojego statusu i wyłączenie powiadomień.

Jak wyłączyć status aktywności na Facebooku?

  1. Kliknij swoje zdjęcie profilowe w lewym górnym rogu.
  2. Stuknij opcję Status aktywności.
  3. Użyj przełącznika u góry ekranu, aby włączyć lub wyłączyć informacje o swojej aktywności.
  4. Będziesz teraz pokazywany jako nieaktywny.

Po wyłączeniu statusu aktywności nadal będziesz mieć status aktywny lub ostatnio aktywny jak znajomi i kontakty w każdym innym miejscu na Facebooku lub w Messengerze, chyba że wyłączysz tam to ustawienie.

Informacja o bieżącej lub niedawno zakończonej aktywności Twoich znajomych i kontaktów nie będzie wyświetlana w miejscach, lub aplikacjach, w których wyłączysz swój status aktywności. Pamiętaj, że informacja o zmianie statusu może pojawić się z pewnym opóźnieniem.

Jak usunąć swoje konto na Messengerze?

Aby całkowicie usunąć Facebook Messenger, musisz usunąć swoje konto na Facebooku, aby usunąć wszystkie swoje dane. Oto jak:

  1. Otwórz aplikację Messengera.
  2. W Czatach kliknij swój profil w lewym górnym rogu.
  3. Kliknij Ustawienia
  4. Dotknij Własność konta i kontrola.
  5. Kliknij dezaktywacja i usuwanie.
  6. Następnie usunięcie konta i wprowadź hasło
  7. Gotowe – Twoje konto zostało usunięte.

Jak trwale usunąć konto na komputerze?

  1. Kliknij na swoje konto w prawej górnej części swojego profilu głównego na Facebooku.
  2.  Następnie wybierz Ustawienia i prywatność oraz Ustawienia.
  3. Kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony. 
  4. Kliknij opcję Dezaktywacja i usunięcie.
  5. Wybierz Usuń konto na stałe i kliknij Przejdź do usuwania konta.
  6. Dotknij Usuń konto, wprowadź hasło i kliknij Kontynuuj.
soundmoji

Po rozpoczęciu procesu usuwania nie będziesz w stanie ponownie aktywować swojego konta ani odzyskać żadnej zawartości dodanej do Facebooka. Zanim jednak potwierdzisz, że chcesz usunąć swoje konto na Facebooku, będziesz mieć możliwość pobrania swoich zdjęć i postów.

Jeśli korzystasz z samodzielnej wersji aplikacji bez konta na Facebooku, możesz dezaktywować komunikator, postępując zgodnie z powyższymi punktami lub po prostu usunąć aplikację.

Jak anulować usunięcie konta?

Jeśli od zainicjowania procesu usuwania konta nie minęło jeszcze 30 dni, możesz anulować ten proces. Po 30 dniach konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać.

Dlaczego warto zainwestować w dobrego smartfona?

Smartfon do bezpiecznego przeglądania sieci, pisania na komunikatorach i aktywności w social media powinien mieć najnowsze łatki bezpieczeństwa i być w pełni zaktualizowany. Oprócz tego musi być wydajny, po to, aby nigdy nie zawiódł przy obsłudze aplikacji albo nie zacinał się, kiedy proces prowadzący do publikacji nowego posta dobiega już końca.
Oczywiście na dużym ekranie o rozdzielczości Full HD+ także przyjemnie ogląda się materiały na TikTok czy YouTube.