Na czym polega metoda sous vide? Sprawdź, jak przygotować ulubione danie „w próżni”

Jesteś fanem lub fanką eksperymentowania w kuchni? A może w gotowaniu najbardziej cenisz sobie wygodne rozwiązania? Jeżeli na oba pytania odpowiadasz twierdząco, koniecznie poznaj bliżej sous vide. To prosty sposób, aby zaskoczyć rodzinę lub znajomych wyjątkowym posiłkiem. Sprawdź, na czym polega metoda sous vide i przyrządź wybrane danie już dziś.

Co to znaczy „sous vide”?

Sous vide to popularna metoda gotowania. Myślisz, że używa się jej jedynie w MasterChefie lub i innych programach kulinarnych? W ten sposób potrawy przyrządza mnóstwo osób w domu. Wystarczy mieć do tego odpowiedni sprzęt oraz chęci do próbowania nowych smaków.

Określenie sous vide oznacza dania przygotowywane „w próżni”, a dokładnie… w workach próżniowych. O tym, jak przygotować dania, korzystając z tego sposobu, dowiesz się już za chwilę. Około lat 60. XX wieku sous vide stosowano jako przemysłową metodę konserwowania żywności. W 1974 roku Georges Pralus zaczął wykorzystywać tę metodę w rodzinnej restauracji braci Pierre i Michela Troisgros w Roanne.

sous vide

Jak się wymawia „sous vide”?

Jeśli chcesz nauczyć się właściwego wymawiania słów „sous vide”, warto sięgnąć do języka francuskiego. Słowo „sous” oznacza „pod”, natomiast należy wymawiać je jako „su”. Zbitkę liter „ou” wymawia się jako „u”, a „s”, które znajduje się na końcu tego słowa, po prostu trzeba ominąć i nie wypowiadać go wcale.

Słowo „vide” oznacza „pustkę” lub „próżnię”. Jeśli chcesz wymawiać je jak prawdziwy francuz, „v” wymów jak „w” oraz pomiń „e”, które znajduje się na końcu wyrazu. Poprawna wymowa to „wid”. Popularnym błędem jest wymawianie tego słowa jako „wi”, jednak Ty już teraz nie popełnisz takiej gafy.

Na czym polega metoda sous vide?

Nie bez powodu gotowanie metodą sous vide jest nazywane przygotowywaniem jedzenia „w próżni”. Do przygotowania posiłku wykorzystuje się specjalne opakowania, z których usuwa się powietrze. Dzięki temu wewnątrz powstaje właśnie próżnia. Taki pakunek trzeba umieścić w wodzie, a następnie całość podgrzać w konkretnej temperaturze przez określony czas.

Sous vide to metoda, która opiera się o torebki próżniowe, do których wkładasz ryby, mięso lub warzywa. Przygotowuje się je w wodzie, której temperatura nie przekracza temperatury wrzenia (czyli 100 stopni Celsjusza). Niektóre składniki wymagają podgrzania w zaledwie 60-70 stopniach Celsjusza.

Jak smakuje danie sous vide?

Smak dania przygotowanego metodą sous vide przypomina ten, który znasz z tradycyjnego gotowania w wodzie. Różni się jednak strukturą. Naturalny smak i aromat się nie zmieniają, więc możesz cieszyć się ulubionymi potrawami przygotowanymi w nieco inny sposób. Podczas gotowania w wodzie niektóre smaki mogą „wyparować”. Sous vide temu zapobiega – wszystkie najważniejsze elementy składające się na ostateczny smak, są zamknięte ze składnikiem w woreczku.

Jeżeli chcesz wzmocnić smak mięsa i przygotować chrupiącą skórkę, przed włożeniem do woreczka, delikatnie podsmaż je na patelni lub podpiecz na grillu.

Metoda sous vide – czas gotowania

  • Ryby – 10 minut do nawet trzech godzin
  • Drób – 30 minut do nawet 8 godzin
  • Wieprzowina – od dwóch godzin do nawet 48 godzin
  • Jajka – 45 minut do 1,5 godziny
  • Warzywa i owoce – od 30 minut do 2,5 godziny
warzywa ryba sous vide

Sous vide – idealna temperatura gotowania

  • Ryby – 49-60 stopni Celsjusza
  • Drób – 65-80 stopni Celsjusza
  • Cielęcina – 65-68 stopni Celsjusza
  • Wieprzowina – ok. 55 stopni Celsjusza
  • Jajka – 63-70 stopni Celsjusza
  • Warzywa i owoce – 80-87 stopni Celsjusza

Sous vide — czy warto wypróbować tę metodę gotowania?

Metoda gotowania sous vide to świetny sposób na urozmaicenie lub całkowitą zmianę żywienia. Dzięki temu, że mięso, ryby czy warzywa gotują się „we własnym sosie”, zachowują naturalny, wyjątkowy smak. Po przygotowaniu obiadu w ten sposób zaoszczędzisz na przyprawach. Nie trzeba ich dodawać dużo, bo składniki od razu są smaczne. Podpowiedź: przed wyjęciem jedzenia z worka próżniowego, przygotuj nozdrza na doskonałe zapachy. Kiedy otworzysz woreczek, mieszanka aromatów sprawi, że jeszcze głośniej zaburczy Ci w brzuchu.

Czy metoda gotowania sous vide jest zdrowa?

Jedną z większych zalet przyrządzania posiłków metodą sous vide jest to, że produkty zachowują wszystkie swoje witaminy i wartości odżywcze. Jeśli więc zastanawiasz się, czy ten sposób jest zdrowy, to odpowiedź brzmi: tak. Dania przygotowywane „w próżni” są doskonałym elementem diety sportowców oraz osób, które żyją aktywnie. Warto brać z nich przykład.

Podczas klasycznego gotowania bezpośrednio w wodzie, produkty tracą mnóstwo witaminy C. Szczególnie jesienią warto zadbać o to, aby odpowiednio dużo zyskiwać jej z jedzenia.

Jak wybrać idealny sprzęt do sous vide, czyli gotowania próżniowego?

Wybór odpowiedniego sprzętu to podstawa podczas przygotowywania posiłków metodą sous vide. Możesz użyć cyrkulatorów do sous vide lub skorzystać ze specjalnych „wanienek”. Nie zapomnij, że przydadzą się również woreczki próżniowe i (dla chętnych) pakowarka. Możesz użyć również wolnowaru, który pomoże Ci w dopasowaniu odpowiedniej temperatury dla konkretnych produktów.

Wolnowary do sous vide

Wolnowary sprawiają, że gotowanie metodą sous vide jest właściwie bezobsługowe. Posiłki zapakowane w woreczki próżniowe wkładasz do specjalnej komory i szczelnie przymykasz pokrywką. Po określonym czasie wyciągasz zawartość i… danie gotowe. Niektóre modele mają też specjalną rurę, która wysysa powietrze z woreczków.

Cyrkulator do sous vide

Cyrkulator do sous vide to urządzenie, które można zamontować przy niemal każdym garnku lub misce. Pojemność wskazuje, ile woreczków próżniowych z jedzeniem można włożyć do środka. Urządzenie jest wyposażone w specjalną końcówkę grzejącą, którą zanurza się w wodzie. Grzałka utrzymuje stałą temperaturę, dzięki czemu przez cały czas gotowania masz pewność, że danie gotuje się przy odpowiednim cieple.

Zazwyczaj cyrkulatory są wyposażone w zabezpieczenie przed przegrzaniem, więc nie musisz się martwić, że woda nagle zacznie wrzeć. Pamiętaj, że te urządzenia wymagają stałego podłączenia do prądu, aby poprawnie działać.

Odkryj polecane cyrkulatory:


Opakowania próżniowe

Na co zwrócić uwagę, gdy wybierasz woreczki do gotowania metodą sous vide? Przede wszystkim zadbaj o ich jakość. Wybierz takie, które są wykonane z bezpiecznego materiału. Zwróć uwagę na to, czy mają oznaczenie „wolne od BPA”. Jeśli tak, śmiało możesz dodać je do koszyka.

Zadbaj również o to, aby były odpowiednio trwałe i odporne na styczność z dość wysoką temperaturą. Powinny również nadawać się do wielokrotnego użytku. Przy ich pomocy możesz również marynować oraz zamrażać niektóre składniki. Z pewnością pomogą Ci odpowiednio przechowywać jedzenie, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość.

Zdobądź opakowanie próżniowe już dziś:


Sous vide – osiągnij nowe umiejętności gotowania

Teraz wiesz już, czym jest sous vide oraz jak przygotowywać wyjątkowe potrawy „w próżni”. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaskoczysz wszystkich zaproszonych do siebie gości. Najpierw oczarujesz ich aromatem, potem wyglądem, a na końcu pysznym smakiem.

Sous vide to też świetny pomysł, jeśli chcesz zacząć odżywiać się zdrowo. Do przygotowania nie używa się tłuszczu, więc posiłek jest naprawdę lekki, a przy tym pożywny. Co więcej, nie musisz używać prawie żadnych przypraw. Jeśli chcesz spróbować odrzucić sól z diety, sous vide również przypadnie Ci do gustu.

Jeżeli chcesz wypróbować nowe rozwiązania w trakcie gotowania, rozpocznij swoją przygodę z metodą sous vide już dziś. Teraz wiesz już, co jest potrzebne do przygotowania konkretnych składników oraz jak zadbać o ich wyjątkowy smak. Do sous vide możesz wykorzystać wolnowar lub cyrkulator. Podstawą takiego gotowania są jednak woreczki próżniowe. Skup się na tym, aby wybrać najlepsze. Dzięki temu każdy składnik zachowa swój naturalny smak i aromat.