Jeżeli nie wyobrażasz sobie poranka bez wypicia aromatycznego napoju, sprawdź nasz ranking najlepszych młynków do kawy. Takie urządzenie to świetny pomysł na prezent dla wszystkich kawoszy. Wybierz stopień zmielenia ziaren i rozpocznij zupełnie nowy rozdział picia kawy. Który rodzaj tego magicznego napoju przygotujesz jako pierwszy: cappuccino, latte czy tradycyjne espresso?
Wybór młynka do kawy zazwyczaj nie jest prostym wyzwaniem. Który wybrać? Jaki sprawdzi się najlepiej? A może lepiej kupić ekspres, który ma wbudowany młynek? Miłośnicy kawy zapewne potrafią rozróżnić, w jaki sposób ziarna były przechowywane i zmielone. Aby przygotować naprawdę smaczną kawę, trzeba poświęcić temu chwilę. Jak rodzaj młynka wpływa na smak kawy?
Jak sama nazwa wskazuje, młynek żarnowy składa się żaren – podobnych do tych, które są wykorzystywane do mielenia zboża. Właśnie te elementy podczas obracania się, miażdżą ziarna. To właśnie sposób rozdrabniania ziaren jest główną różnicą między konkretnymi modelami młynków.
Dzięki temu, że ziarna są miażdżone, zachowują swój naturalny smak i aromat. W tego rodzaju młynkach nie powstaje też wysoka temperatura, więc nie musisz martwić się o to, że kawa będzie zbyt gorzka. Zaletą młynków żarnowych jest także to, że w szybkim tempie mielą ziarna na naprawdę drobne części.
Warto pamiętać też o tym, że są dwa rodzaje młynków żarnowych: ceramiczne i stalowe. Czym różnią się między sobą? Poznaj najważniejsze wady i zalety obu rodzajów urządzeń.
Młynek udarowy jest zazwyczaj nazywany też ostrzowym. To wyjaśnia jego sposób działania. Ziarna są mielone specjalnie wyprofilowanymi nożami. Im dłużej pracują, tym mniejsze ziarenka otrzymasz. Ten rodzaj urządzeń cechuje się wydajnym silnikiem, który pozwala na szybkie mielenie ziaren. Ostrza świetnie poradzą sobie też na przykład z orzechami.
Młynek udarowy jest dla Ciebie, jeśli masz w swoim domu ekspres ciśnieniowy – wymaga on drobno zmielonych ziaren. Wykorzystasz go także w kawiarkach, ekspresie przelewowym lub dripperze. Mimo że te urządzenia potrzebują średnio lub grubo zmielonych ziaren. Młynek udarowy pozwala Ci na kontrolowanie stopnia zmielenia ziaren.
Jaki smak kawy uzyskasz, mieląc ziarna w młynku udarowym? W tym procesie wytworzy się trochę ciepła, więc kawa może mieć lekki smak goryczy i kwaskowatości.
Szukasz idealnego ekspresu dla siebie lub bliskich? Sprawdź nasze rankingi i poradniki:
Trudno postawić obok siebie młynek ręczny i elektryczny, a potem zdecydować się na jeden, całkowicie odrzucając drugi. Co prawda oba sprzęty mielą ziarna kawy, jednak są na tyle odmienne, że każdy z nich może trafić w serce innych osób.
W ekspresach do kawy również znajdziesz urządzenie do mielenia ziaren. Młynek żarnowy ceramiczny i stalowy zazwyczaj umieszcza się w ekspresach automatycznych. Ziarna są zmielone chwilę przed zaparzeniem napoju, dlatego smak jest tak świeży i smaczny.
Wiesz już, jakie są rodzaje młynków do kawy oraz gdzie najlepiej ich używać. Pora wybrać urządzenie dla siebie lub bliskich osób. Jak to zrobić? Sprawdź nasze podpowiedzi dotyczące tego, na co zwrócić uwagę podczas kupowania młynka do kawy, a potem poznaj polecane produkty.
Moc to jeden z głównych parametrów, który pozwala na rozróżnienie i porównanie młynków między sobą. Najlepiej sprawdzą się urządzenia, które pozwalają na korzystanie z dużej mocy silnika przy jego jednoczesnej pracy na niskich obrotach. Takie działanie młynka pozwoli Ci na korzystanie z niego przez długie lata, oczywiście jeśli dodatkowo zapewnisz mu odpowiednią konserwację. W ofercie al.to są urządzenia o mocy z zakresu od 100 W do 300 W.
Możliwość dostosowania grubości mielenia do konkretnego napoju to bardzo wygodna funkcja. Ma też oczywiście wpływ na ostateczny smak przyrządzonej kawy, dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy młynek to oferuje. Jeżeli zmielisz ziarna na zbyt drobne (a masz na przykład ekspres przelewowy, który potrzebuje większych drobinek), otrzymasz napój o nieprzyjemnym smaku – będzie zbyt kwaśny i gorzki.
A co jeśli powstałe ziarna będą za grube? Przykładowo: chcesz zrobić kawę w ekspresie kolbowym, który wymaga raczej drobno zmielonych ziaren. Nie osiągniesz odpowiedniego ciśnienia, przez co woda nie będzie w równym stopniu przepływała przez wszystkie części. Efekt? Kawa będzie słaba, gorzka i kwaśna. Chyba nie takiego efektu oczekujesz po porannym espresso.
Wiesz już jak wybrać idealny młynek do kawy oraz jakie są ich rodzaje. Teraz pora dowiedzieć się trochę więcej o tym, co robić, gdy już odpakujesz sprzęt w swojej kuchni. Zobacz, jak używać młynka do kawy oraz jak o niego dbać, aby służył Ci przez naprawdę długie lata.
Czasami zdarza się, że mielona kawa zablokuje młynek, który znajduje się w ekspresie. Możesz to rozpoznać po charakterystycznym dźwięku wydawanym przez ekspres. Od razu wyłącz urządzenie, aby nie narazić go na zniszczenia. Gdy to zrobisz, możesz zacząć czyszczenie.
Taka „awaria” nie musi się od razu wiązać z wysyłaniem ekspresu do serwisu. Możesz samodzielnie spróbować pozbyć się ziaren z młynka. Rozmontuj urządzenie mielące, a następnie wyjmij żarna (lub ostrza). Najlepiej wyczyścić je szczotką. Uwaga, jeśli masz ekspres z wbudowanym młynkiem, nie uda Ci się go rozkręcić. Wtedy należy użyć specjalnego granulatu czyszczącego.
Czyszczenie młynka do kawy to ważna część regularnej konserwacji . Dzięki temu możesz pozbyć się resztek kawy, tłustych osadów, a także nieprzyjemnych aromatów. Od czego najlepiej zacząć? Wyjmij z wnętrza wszystkie resztki, które jesteś w stanie dosięgnąć. Możesz wspomóc się suchą, czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Jeżeli widzisz, że zabrudzenia znajdują się głębiej, możesz wykorzystać odkurzacz lub miękki pędzelek. Takie gadżety z pewnością sprawią, że młynek odzyska świeżość. Możesz skorzystać też ze specjalnych pastylek, które usuwają trudno dostępne części młynka.
Nie zapomnij też o regularnym czyszczeniu pojemnika na ziarna oraz tego, w którym znajduje się zmielona kawa. Wystarczy, że przetrzesz je szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego. W utrzymaniu czystości pomaga też korzystanie z kawy wysokiej jakości. Wtedy zapobiegniesz osadzaniu się dużej ilości resztek ziaren na wewnętrznych częściach młynka.
Wybierz taki młynek do kawy, który odpowiada Twoim potrzebom. Sprawdź, czym różnią się poszczególne rodzaje i wybierz ulubiony.
Cena młynka do kawy zależy przede wszystkim od jego rodzaju oraz oferowanych funkcji. W al.to znajdziesz urządzenia z zakresu cenowego od 59,99 złotych do 599 złotych.
Ręczny młynek do kawy możesz kupić w sklepach, które specjalizują się w sprzedawaniu ziaren kawy. Możesz sprawdzić również najlepsze modele z oferty al.to.
Młynek ceramiczny zapewni Ci doskonały smak kawy, dzięki temu, że nie nagrzewa się podczas procesu parzenia.
Młynek stalowy wyróżnia się wysoką odpornością na uszkodzenia. Przy odpowiedniej konserwacji możesz korzystać z niego przez długie lata.
Samodzielnie zdecyduj, czego oczekujesz od młynka do kawy.
Młynek żarnowy miażdży ziarna, dzięki czemu kawa zachowuje naturalny smak. Co więcej, nie wytwarza się wysoka temperatura, więc jej smak nie będzie zbyt gorzki.
Młynek nożowy, nazywany też udarowym, mieli ziarna za pomocą noży. Im dłużej pracuje, tym mniejsze części powstaną z ziaren.