Jak wybrać grill elektryczny? Ranking

Czy do grillowania zawsze potrzebny worek węgla drzewnego? I czy trzeba czekać aż do weekendu majowego lub lata na pierwsze grillowane przysmaki? Niekoniecznie. Grill elektryczny może być dobrą alternatywą. Sprawdźcie nasz tekst, dowiedzcie się, jak wybrać najlepszy dla siebie grill elektryczny oraz zobaczcie ranking polecanych modeli.

Wybieramy grill elektryczny. Na co warto zwrócić uwagę?

Rozmiary grilla elektrycznego oraz jego rodzaj

Wybierając grill elektryczny pomyślmy, gdzie go chcemy postawić, czy mamy odpowiednio dużo miejsca. A także ile osób chcemy za jego pomocą karmić. I jak często planujemy to robić.

Grille stojące, przypominające tradycyjne grille, z rusztem i metalową kratką, mogą zabierać więcej przestrzeni. Bardziej nadają się na zewnątrz. Są też mniejsze, stołowe, które postawimy na stole lub na blacie.

Grill elektryczny Cecotec otwarty jedzenie
Źródło: Cecotec

Grill elektryczny – z pokrywą czy otwarty?

Grill elektryczny z pokrywą, czyli zamknięty, nieco ogranicza rozmiary przygotowanego posiłku. Może jednak sprawić, że będzie on równomiernie opieczony (o ile opiekają obie części). Grill otwarty pozwala na przygotowanie większej ilości pokarmu. Na szczęście znajdziemy modele, które działają zarówno jako zamknięte, jak i otwarte.

Jakie płyty i ile ich mamy?

Płyty mogą być płaskie, ale i karbowane. Te ostatnie pomagają w usunięciu tłuszczu. Tworzą też charakterystyczne grillowe paski. Jako dobre rozwiązanie wskazuje się model, który posiada oba rodzaje płyt. Dobrze, by płyty były pokryte powłoką, dzięki której jedzenie nie będzie do nich przywierało. A kąt nachylenia niech pozwala na ściekanie tłuszczu.

Jeśli płyty można wyjmować, to sprawdźmy, czy dostajemy coś dodatkowego w zestawie. Na przykład formy do gofrów albo tacka na tłuszcz. Zamiast płyt możemy mieć także grill z rusztem. W takim przypadku można spotkać polecenie takiego z dodatkową tacką na wodę. Pomoże zredukować dym i zapach.

Grill elektryczny DeLonghi zestaw
Źródło: DeLonghi

Temperatura, którą grill elektryczny może uzyskać

Można spotkać modele bez regulacji temperatury. Ale są oczywiście i takie, które taką regulację mają (płynną albo stopniową). W niektórych modelach możemy ustawić osobną temperaturę dla danej płyty i jednocześnie przygotowywać różne produkty. Dobrym dodatkiem może być wskaźnik temperatury. Podpowie nam, czy urządzenie jest już gotowe do pracy.

Moc grilla elektrycznego

Sugeruje się, by wynosiła przynajmniej 1000-1500 W. Mniejsza moc (ok. 750 W) może wpłynąć na smak jedzenia, które będzie mniej przypominało grillowe. Do tego większa moc oznacza, że grill będzie szybciej gotowy do działania. Jeśli jednak grilluje się raczej dla mniejszej liczby osób, można wybrać grill o mniejszej mocy.

grill elektryczny DeLonghi mięso grillowane ranking
Źródło: DeLonghi

Przewód

Grill elektryczny jest zasilany sieciowo. Pamiętajmy o sprawdzeniu długości kabla.  Będzie ona istotna, gdy na przykład będziemy chcieli skorzystać z grilla na zewnątrz. Mówiąc o grillowaniu poza domem – kabel powinien być wytrzymały i odporny na wodę. Przy okazji – lepiej grillować w pobliżu domu niż wybierać się z grillem elektrycznym w plener. Kucharzenie na nim będzie tam niewygodne, a może także grozić mu deszcz.

Materiał i wykonanie

Zarówno płyty czy ruszt, jak i inne elementy grilla, mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów. Płyty mogą być z emalii porcelanowej czy kamienia, ruszt i nogi grilla stojącego – ze stali nierdzewnej. Upewnijmy się, że poszczególne elementy są wytrzymałe i nie topią się czy nie kruszą.

Dodatkowe funkcje – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Sprawdźmy, co oferuje konkretny grill elektryczny. Czy może być stosowany jako opiekacz, na przykład panini albo tostów. Czy można na nim usmażyć jajko lub bekon albo przygotować wspomniane gofry. Czy jest możliwość grillowania beztłuszczowego. W niektórych kontrolki lub sygnał dźwiękowy podpowiedzą nam, jak przebiega grillowanie.

grill elektryczny DeLonghi aplikacja
Źródło: DeLonghi

Można też znaleźć model, który łączy się z pomagającą w gotowaniu aplikacją mobilną. A także wyposażony w gotowe programy grillowania lub tryby czy wykrywanie liczby oraz grubości produktów na płycie oraz automatyczne dostosowanie temperatury i czasu grillowania.

Zobaczmy, czy dany grill elektryczny jest dla nas wystarczająco łatwy w obsłudze, czy ma udogodnienia w postaci na przykład timera do ustawiania czasu grillowania. A także jak wygląda czyszczenie urządzenia (czy na przykład możemy wyjąć płyty do mycia w zmywarce, czy w zestawie jest szpatułka do usuwania zabrudzeń). Dobrze jeśli są też uchwyty, które się nie nagrzewają. Warto też upewnić się, że kupowany grill elektryczny może być użytkowany wewnątrz.

grill elektryczny Cecotec grillowane jedzenie
Źródło: Cecotec

Grille elektryczne – proponowane modele ze sklepu al.to

Tak, uważa się nawet, że jest zdrowsze niż w przypadku grilla węglowego i gazowego. Wiele nadal zależy jednak  od produktów, które wybieramy do grillowania. Powinny być niskokaloryczne i niskotłuszczowe: chude mięso, drób - ale niekoniecznie nogi i udka; raczej piersi i bez skórki - ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Ważne są też sposoby przygotowania. Na przykład 

Pokarm na grilla możemy wcześniej zagrzać w piekarniku lub mikrofali,  zamarynować czy usunąć nadmiar tłuszczu. Dobrze jest także ograniczyć lub zrezygnować z folii aluminiowej, zwłaszcza w przypadku kwaśnych owoców i warzyw: cytryn, pomidorów, kapusty... Lepiej również grillować krócej czy w niższych temperaturach (lepiej unikać mocnego przypalania posiłków). Dla mniejszego przywierania płyty lub ruszt można wcześniej lekko naoliwić. Pamiętajmy też o utrzymywaniu grilla w czystości.

Źródło: Ariete

Polecamy też: