Grill elektryczny jest zasilany sieciowo. Pamiętajmy o sprawdzeniu długości kabla. Będzie ona istotna, gdy na przykład będziemy chcieli skorzystać z grilla na zewnątrz. Mówiąc o grillowaniu poza domem, warto upewnić się, że kabel jest wytrzymały i odporny na wodę. Przy okazji – lepiej grillować w pobliżu domu niż wybierać się z grillem elektrycznym w plener. Kucharzenie na nim będzie tam niewygodne i narażone na zmienne warunki atmosferyczne.
Zarówno płyty czy ruszt, jak i inne elementy grilla, mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów. Płyty mogą zwykle robione są z emalii porcelanowej czy kamienia, a ruszt i nogi grilla stojącego – ze stali nierdzewnej. Upewnijmy się, że poszczególne elementy są wytrzymałe i nie topią się czy nie kruszą, np. pod wpływem temperatury.
Liczą się detale, więc upewnijmy się, jakie dodatki oferuje konkretny grill elektryczny. Czy może być stosowany jako opiekacz, na przykład panini albo tostów. Czy można na nim usmażyć jajko lub bekon albo przygotować wspomniane gofry. Czy jest możliwość grillowania beztłuszczowego. Niektóre modele grilli elektrycznych posiadają też kontrolki lub sygnał dźwiękowy, a one na bieżąco podpowiedzą, jak przebiega grillowanie.