Jak zaplanować remont kuchni?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Mała i kompaktowa czy też otwarta z salonem – zawsze jest miejscem, w którym tętni rodzinne życie. To tutaj przygotowujemy posiłki, których aromatyczny zapach wyostrza apetyt oraz rozkoszujemy się smakiem porannej kawy w akompaniamencie chrupiących tostów.
Remont i planowanie nowej kuchni dobrze jest rozpocząć od przygotowania projektu. Na tym etapie warto skupić się na zasadzie ergonomiczności i wybrać rozkład kuchennych mebli i sprzętów AGD, który zapewni maksymalną funkcjonalność. Zazwyczaj kuchenną przestrzeń można podzielić na kilka najważniejszych sfer:
- przygotowywanie składników posiłków
- gotowanie i pieczenie
- zmywanie
- przechowywanie jedzenia
Komfortowe poruszanie się między tymi sferami to kolejna istotna kwestia. W tym przypadku warto mieć na uwadze zasadę tzw. „trójkąta roboczego”, czyli łatwego przemieszczania się pomiędzy zlewozmywakiem, lodówką oraz kuchenką. Te elementy powinny znajdować się możliwie jak najbliżej siebie, aby podczas gotowania móc mieć wszystko pod ręką.