Jak gotować w parowarze? Przepisy na lekkie i zdrowe posiłki

Gotowanie na parze to jedna z najprostszych i zarazem najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii i przestawić się na lekkostrawne dania – postaw na parowar. To urządzenie, dzięki któremu zachowasz pełnię składników odżywczych i witamin, a przy tym ograniczysz czas spędzony w kuchni. Sprawdź, jak gotować w parowarze smacznie i zdrowo.

Parowar – przepis na zdrowe i smaczne dania

Dania przygotowane w parowarze to zdrowa alternatywa dla pieczonych i smażonych posiłków, które zazwyczaj są kaloryczne i ciężkostrawne. Para wodna przenika przez składniki, zachowując ich smak, strukturę oraz kolor. Aby jedzenie smakowało lepiej, możesz sięgnąć po specjalne mieszanki ziół i przypraw, które wzbogacą smak serwowanych dań. Trzeba też pamiętać o tym, że potrawy przygotowane w parowarze zazwyczaj soli się dopiero wówczas, gdy wylądują na talerzu.

Budowa parowaru nie jest skomplikowana. To urządzenie, które składa się z podstawy oraz zbiornika na wodę. Wyższą część stanowią pojemniki z dziurkowanym dnem, tacki oraz pokrywy. Większość modeli posiada wskaźnik poziomu wody, co ułatwia pracę i pozwala na wygodne sprawdzenie, czy ilość płynu jest wystarczająca, do przygotowania posiłków. Dodatkowym udogodnieniem jest też możliwość dolania wody nawet w trakcie gotowania.

parowar z 3 poziomami

Podczas zakupu parowaru warto zwrócić uwagę na pojemność określaną w litrach. Małe urządzenia, które mają około 5 litrów, sprawdzą się do przygotowania posiłków dla maksymalnie dwóch osób. Jeśli zależy Ci na gotowaniu większych porcji – postaw na modele o pojemności 9-10 litrów.

Szukając parowaru do codziennego gotowania postaw na sprzęt o większej mocy. Dzięki temu woda szybciej się nagrzeje, a parowar będzie gotowy do pracy. Większą moc można spotkać w urządzeniach, które odznaczają się również większą pojemnością. Więcej na temat tego, na co zwrócić uwagę podczas zakupu parowaru dowiesz się z poradnika.

Gotowanie w parowarze – zalety

Ten sposób przygotowywania posiłków przypadnie do gustu osobom, które chcą dostarczyć swojemu organizmowi więcej witamin i składników odżywczych, zadbać o sylwetkę i zdrowie. Warzywa, ryby, mięso, ryż i wiele innych składników bezproblemowo przygotujesz w parowarze. Zachowasz przy tym pełnię smaku i aromatu oraz cenne mikroelementy zawarte w posiłkach. A to wszystko bez kropli oleju.

Gotowanie w parowarze pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu. Nie musisz rozstawiać naczyń na kuchennym blacie, by przyrządzić pełnowartościowy posiłek. Parowar to urządzenie, które składa się z kilku poziomów. Umożliwia to przygotowanie wielu składników jednocześnie. Zazwyczaj można spotkać modele, które mają 2 lub 3 pojemniki. W każdym z nich możesz umieścić warzywa, mięso, ryż lub inne, wybrane produkty. 

Praktycznym dodatkiem jest wbudowany w urządzenie timer, dzięki któremu nie musisz sprawdzać co chwilę, co dzieje się środku. Korzystając z parowaru, zyskujesz też pewność, że nic się nie przypali, nie wykipi ani nie rozleje.

Wiele urządzeń posiada funkcję składania. To wygodna opcja, dzięki której przechowywanie parowaru nie zajmie wiele miejsca. Kolejną zaletą jest możliwość mycia pojemników w zmywarce, dlatego łatwo utrzymać sprzęt w czystości.

Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze, by serwowane posiłki cieszyły oko i podniebienie? Przede wszystkim porcje produktów powinny być równej wielkości, aby zmieściły się do pojemników oraz mogły ugotować się równomiernie.

Wystarczy już tylko wlać wodę oraz rozstawić składniki potraw na piętrowych tacach, by w niedługim czasie cieszyć się pełnowartościowym i lekkostrawnym posiłkiem. A jeśli chcesz, aby dania przygotowane w parowarze zyskały apetyczny aromat, możesz dodać mieszankę przypraw i ziół. Umieszcza się ją w specjalnym pojemniku. Pod wpływem pary wodnej uwalnia się ciepło a wraz z nim soczysty aromat przypraw. W ten prosty sposób możesz podnieść walory smakowe gotowanych na parze dań.

krojenie warzyw

Co można gotować w parowarze?

W parowarze można przyrządzić wiele produktów – od sypkich kasz i ryżu, po różnego rodzaju warzywa (również te twarde, korzeniowe) aż po mięsa i ryby. W pojemniku parowaru możesz umieścić także owoce i makaron, a nawet ugotować jajka.

Aby móc ugotować kaszę, ryż czy makaron potrzebne są specjalne pojemniki. Resztę składników wystarczy rozłożyć w zwykłym pojemniku z perforowanym dnem.

W parowarze możesz ugotować zarówno świeże, jak i mrożone warzywa, bez konieczności ich wcześniejszego rozmrażania. Jeśli chodzi o ryby i mięso – te produkty wymagają wcześniejszego przygotowania. Jeśli więc chcesz ugotować filet z kurczaka lub porcję łososia na parze, po wyjęciu go z zamrażarki trzeba odczekać, aż produkt się rozmrozi.

Najlepiej rozkładać produkty w taki sposób, by zachować między nimi choćby minimalną odległość. Dzięki temu para wodna ma swobodny przepływ, co z pewnością wpłynie na lepszy smak serwowanych dań.

Jak gotować w parowarze – rozstawienie produktów

Aby cieszyć się wszystkimi zaletami pełnowartościowych i lekkostrawnych posiłków, a przy tym delektować się ich delikatnym smakiem, trzeba odpowiednio wyselekcjonować składniki i poukładać je na odpowiednich poziomach urządzenia. Dzięki temu ugotują się równomiernie.  

Na samym dole najlepiej jest umieścić produkty, które zwyczajowo gotują się najdłużej, na przykład twarde warzywa korzeniowe. Na tym samym piętrze gotuje się także mięsa, które przed włożeniem do parowaru można zamarynować w mieszance ziół z dodatkiem odrobiny oliwy. Na kolejnym piętrze można ułożyć składniki, które potrzebują mniej czasu na przyrządzenie, na przykład filety rybne. Najwyżej powinny znaleźć się produkty, które wymagają najmniej czasu na przygotowanie – marchewka, pietruszka, cukinia.

Składniki, które w trakcie gotowania na parze mogą wypuszczać soki, najlepiej jest położyć na dolnym piętrze. W przypadku gotowania ryb oraz mięs, których aromat może być bardzo intensywny, lepiej jest rozdzielić je od pozostałych składników. Jeśli chcesz przyrządzić w tym samym czasie filet z ryby oraz warzywa – te drugie umieść na wyższym piętrze.

Jak ugotować ryż w parowarze?

Parowar to urządzenie, które posłuży do przygotowania sypkich produktów. Na początku trzeba dokładnie opłukać ryż pod bieżącą wodą. Następnie przesypać go do dedykowanego pojemnika i zalać większą ilością wody. Można spotkać się z opinią, że wody powinno być dwukrotnie więcej niż ryżu. Ostatnim krokiem jest umieszczenie pojemnika z ryżem w parowarze, uruchomienie sprzętu i rozpoczęcie gotowania. Zazwyczaj trwa to około 30 minut.

W trakcie gotowanie ważne jest monitorowanie stanu wody w zbiorniku i w razie potrzeby systematyczne dolewanie (małymi ilościami). Po ugotowaniu ryżu, przed zdjęciem pokrywy, warto dać potrawie odpocząć przez kilka minut – wówczas będzie smaczniejsza.

Jak ugotować jajko w parowarze?

Parowar to urządzenie, które możesz wykorzystać do przygotowywania lekkich obiadów i podwieczorków. Bez problemu sprawdzi się również jako poranny pomocnik w serwowaniu zdrowych śniadań.

Gotowanie jajek w parowarze jest banalnie proste. Wystarczy wyjąć produkty z lodówki i umieścić je w urządzeniu. Niektóre modele posiadają w zestawie specjalną podstawkę. Jeśli gotujesz więcej niż jedno jajko – umieść je na jednym poziomie. Jajka na miękko gotuje się przez około 5-7 minut, a jeśli wolisz wersję na twardo – poczekaj kolejnych 5-6 minut. Kiedy czas upłynie, wyjmij jajka i włóż na chwilę do zimnej wody. Gotowe.