Co postawić na świątecznym stole? Przepisy na potrawy wielkanocne z nowoczesnym twistem

W kuchni stawiasz na sprawdzone, tradycyjne przepisy? A może lubisz odkrywać nowe smaki i chętnie eksperymentujesz z potrawami? Wielkanoc to dobry czas na to, by połączyć klasykę z nowoczesnym twistem i urozmaicić świąteczne śniadanie o pomysły, które rozbudzą kubki smakowe i być może na stałe wpiszą się na listę domowych przysmaków. Oto kilka podpowiedzi na potrawy wielkanocne w nowej odsłonie.

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wśród potraw, które zagoszczą na wielkanocnym stole, nie może obejść się bez tych, które na stałe wpisane są w symbolikę wiosennych świąt. Takim elementem bez wątpienia jest święconka, czyli koszyczek ozdobiony białą serwetką i bukszpanem. W środku obowiązkowo muszą znaleźć się: pisanki, chleb, wędlina oraz przyprawy (sól, pieprz i chrzan).

Na świątecznej liście przepisów nie może zabraknąć też „klasyków”. Popularne dania na Wielkanoc to przede wszystkim: żurek lub biały barszcz, jajka (przygotowywane na wiele różnych sposobów), biała kiełbasa oraz pieczone mięso, pasztety i wędliny. Warto też wspomnieć o sałatce jarzynowej z majonezem, która pojawia się na stole zarówno podczas bożonarodzeniowych świąt, jak i tych obchodzonych wiosną.

A po odświętnym posiłku pora na słodkości. Tutaj prym wiodą babki wielkanocne i mazurki. Ciasta na Wielkanoc to także makowce i serniki. W wielu domach Wielkanoc to także czas, w którym przygotowuje się paschę, czyli słodki deser na bazie twarogu, cukru  i oczywiście – jajek.

potrawy wielkanocne

Nietypowe potrawy wielkanocne  

W temacie dań głównych trudno o większe modyfikacje. Przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na aromatyczny i gęsty żurek nie łatwo będzie chciał ustąpić miejsca innej zupie. A już na pewno swojej pozycji na stole nie odda kultowa sałatka jarzynowa (zresztą kto by śmiał pominąć ją przy planowaniu wielkanocnego menu).

Poza tym z niektórymi tradycyjnymi smakami wiążą się bezcenne wspomnienia. Poprzez odtworzenie przepisów na domowe potrawy wielkanocne chcemy jednocześnie dalej pielęgnować wyjątkowe chwile i niekoniecznie zastępować je zupełnie nowymi smakami. 

Ale jeśli chcesz wprowadzić odrobinę urozmaicenia, jedno nie musi wykluczać drugiego. Tradycyjne potrawy wielkanocne możesz uzupełnić przystawkami i dodatkami w nowoczesnej odsłonie. Oto kilka pomysłów jak sprytnie przemycić w przepisach na wielkanocne śniadanie kilka nowości.

Wielkanoc

Sałatki na wielkanocne śniadanie

Lekkie sałatki świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie tradycyjnych potraw wielkanocnych. Możesz pokusić się o nietypowe połączenie smaków i dodać do świątecznego menu soczystą wersję z grejpfrutem. Oto szybki przepis.

Składniki:

🥗 grejpfrut

🥗 ser feta

🥗 szpinak

🥗 pestki dyni

🥗 ziarna słonecznika

🥗 sól i pieprz

🥗 oliwa (5 łyżeczek)

🥗 miód (2 łyżeczki)

Na początku przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód i odrobinę soku z grejpfruta. Przypraw solą i pieprzem. W zależności od preferencji smakowych możesz dowolnie modyfikować proporcje składników. Następnie wlej dressing do miseczki z przygotowanym świeżym i opłukanym szpinakiem. Całość dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż niewielkie cząstki grejpfruta i pokruszony ser feta. Na koniec posyp całość pestkami dyni i ziarnami słonecznika.

A jeśli wolisz postawić na bardziej wytrawne smaki, wypróbuj prosty przepis na sałatkę z jajkiem, szparagami i wędzonym łososiem.

Składniki:

🥗 zielone szparagi

🥗 jajka

🥗 sałata lodowa

🥗 wędzony łosoś

🥗 majonez

🥗 jogurt naturalny

🥗 sól i pieprz cytrynowy

Wymieszaj ze sobą dwie łyżki jogurtu naturalnego i trzy łyżki majonezu. Przypraw solą i pieprzem. Następnie opłucz sałatę lodową i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Pokrój ugotowane wcześniej szparagi i jajka i ułóż je na sałacie. Na koniec dodaj łososia. Gotowe.

Pasztet warzywny

Obok półmisków z wędlinami, możesz wzbogacić wielkanocny stół o wege przekąski. Jedną z nich jest pasztet warzywny. Aby przygotować ten pyszny dodatek, potrzebujesz ulubionych warzyw (na przykład marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli) i kilku innych składników.

Sam proces przygotowania jest bardzo prosty – wystarczy, że ugotujesz warzywa, a następnie rozdrobnisz je na gładką masę za pomocą blendera. Następnie wystarczy już tylko wbić jajko, wsypać ulubione przyprawy i odrobinę oliwy. Jeśli chcesz, możesz dodać także ugotowaną torebkę ryżu lub wzbogacić smak pasztetu warzywnego dodatkiem białej fasoli albo soczewicy. Na koniec wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą prostokątną, wąską foremkę do pieczenia. Przełóż do niej masę warzywną i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 200 °C.

Śniadanie wielkanocne z jajkami i… awokado

Potrawy wielkanocne nie mogą obyć się bez sałatek i innych przystawek na zimno, gdzie najważniejszym składnikiem są jajka. Tradycyjny przepis na jajka faszerowane pieczarkami i szynką możesz zamienić (lub wzbogacić) dodając do nich miękkie i dojrzałe awokado. Inną opcją jest zaserwowanie na wielkanocne śniadanie chrupiących grzanek z pokrojonym w cienkie paseczki awokado, jajkiem, majonezem i szczypiorkiem.

A więcej na temat wielkanocnych zwyczajów, znaczenia symboli i dekoracji pisanek dowiesz się z tekstu Anity.