Dzień Babci od kuchni – przepis na międzypokoleniowe gotowanie

Zbliżający się Dzień Babci to idealna okazja ku temu, by spędzić z nią czas na odkrywaniu kulinarnych przygód. Wspólnie możecie odtworzyć popisowe dania, które doskonale pamiętasz z dzieciństwa. A w jaki sposób połączyć tradycję z nowoczesnością? Sprawdź, jak zagłębić się w tajniki gotowania i przemycić do kuchni babci nieco nowości.

Kiedy jest Dzień Babci?

Całkiem niebawem, bo już 21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci. To stała data, co oznacza, że każdego roku święto przypada tego samego dnia. A 22 stycznia to czas zarezerwowany dla dziadka. Zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka to idealne momenty na to, by podarować im coś wyjątkowego. To oni przekazują rodzinne tradycje i pielęgnują wspólnie spędzone chwile. Możesz okazać im swoją troskę i miłość spędzając z nimi dzień, który zamieni się w piękne wspomnienie.

Kuchnia babci

Każda babcia to chodząca książka kucharska. Potrafi odtworzyć z głowy setki przepisów kulinarnych. Jej drożdżowe ciasto jest zawsze idealnie wyrośnięte, pierogi są najpyszniejsze na świecie, a zupa pomidorowa ma idealnie wyważony smak. Nic nie może równać się z kuchnią babci. To smak dzieciństwa i beztroskiej zabawy.

Z okazji Dnia Babci zrób jej prezent i podaruj wspólnie spędzony czas. Z tej lekcji możesz wynieść wiele przydatnych wskazówek kulinarnych i poznać tradycyjne, rodzinne przepisy. Ty także możesz przemycić do kuchennego królestwa babci nutkę nowoczesności i wręczyć jej pomocników, którzy ułatwią wykonywanie codziennych kulinarnych zadań.  

Babcine przepisy kulinarne

Pamiętasz jeszcze niedzielny obiad u babci zakończony pysznym deserem? W kuchni babci pachnie pysznościami, słodkie zapachy mieszają się z aromatem ziół i przypraw. To miejsce, w którym zawsze jest ciepło i radośnie. W dniu jej święta możecie razem odtworzyć ulubione smaki i spędzić czas na wspólnym gotowaniu. Co poleci na pierwszy ogień? Królowa zup – pomidorowa, kołduny, paszteciki, pierogi, a może macie już plany na szarlotkę lub inne słodkości? Oto kilka pomysłów na wspólne zagłębienie się w tradycyjne przepisy.

gotowanie z babcią prezent na dzień babci i dziadka

Barszcz czerwony z przepisu babci

Króluje na wigilijnym stole, ale można go serwować nie tylko do święta. Czerwony barszcz z przepisu babci zawsze się uda. A sekretem jego pysznego smaku są suszone grzyby i majeranek oraz zakwas z buraków. Babcinym sposobem na to, by zachować jego głęboki bordowy kolor, jest dodanie kilku kropelek octu. A ilu dokładnie? Na to pytanie odpowiedź zna tylko babcia.

Racuchy z jabłkami

Racuchy z kawałkami jabłek posypane cukrem pudrem to obowiązkowy punkt na liście ulubionych podwieczorków z dzieciństwa. U babci zawsze smakują najlepiej. Aby ciasto było wyrośnięte potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, ciepłe mleko i chwila cierpliwości. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, wystarczy wymieszać go z resztą składników i znów chwilę odczekać. Babcinym sposobem na to, by racuchy były miękkie i puszyste w środku jest podwójne przesianie mąki. Dzięki temu składniki lepiej się połączą, a racuchy wyjdą pulchniejsze i miękkie w środku.

Faworki – przepis babci na trochę słodkości

Zima obfituje w ulubione święta. W niecały miesiąc po Dniu Babci i Dniu Dziadka na kalendarzu zawita Tłusty Czwartek. Już teraz możesz wspólnie z babcią przygotować się na jego nadejście i wypróbować przepis na chrupiące faworki. Do ich przygotowania potrzebna będzie mąka pszenna, żółtka jaj, kwaśna śmietana, cukier i sól. O proporcje składników nie musisz się martwić. Najlepsza miara to babcine oko – tutaj nie ma miejsca na pomyłki. Żeby faworki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia, można dodać do ciasta łyżeczkę mocnego alkoholu.

faworki

Pomysł na prezent dla babci

Wspólnie wzbogaćcie tradycyjne gotowanie o nowoczesnych pomocników. W kuchni przydadzą się urządzenia, które ułatwią przygotowywanie potraw. Blender ubije pianę, rozdrobni i wymiesza wszystkie składniki. A suszarka do grzybów zapewni szybkie przygotowanie suszu i jednocześnie zachowa pełnię składników odżywczych. Dzięki temu zupy i sosy wzbogacą się o głęboki aromat.


Możesz podarować także przydatne akcesoria. Na przykład zestaw desek przeznaczonych do różnych produktów z praktycznym stojakiem albo komplet noży w bloku wykonanych ze stali nierdzewnej. Dobrym pomysłem na prezent dla babci i dziadka, który pomoże zadbać o ich zdrowie i dobre samopoczucie jest wyposażenie ich kuchni w wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę. Dzięki tym urządzeniom będą mogli bez wysiłku cieszyć się smakiem pysznych owocowo-warzywnych soków i koktajli.