Zbliżający się Dzień Babci to idealna okazja ku temu, by spędzić z nią czas na odkrywaniu kulinarnych przygód. Wspólnie możecie odtworzyć popisowe dania, które doskonale pamiętasz z dzieciństwa. A w jaki sposób połączyć tradycję z nowoczesnością? Sprawdź, jak zagłębić się w tajniki gotowania i przemycić do kuchni babci nieco nowości.
Całkiem niebawem, bo już 21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci. To stała data, co oznacza, że każdego roku święto przypada tego samego dnia. A 22 stycznia to czas zarezerwowany dla dziadka. Zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka to idealne momenty na to, by podarować im coś wyjątkowego. To oni przekazują rodzinne tradycje i pielęgnują wspólnie spędzone chwile. Możesz okazać im swoją troskę i miłość spędzając z nimi dzień, który zamieni się w piękne wspomnienie.
Każda babcia to chodząca książka kucharska. Potrafi odtworzyć z głowy setki przepisów kulinarnych. Jej drożdżowe ciasto jest zawsze idealnie wyrośnięte, pierogi są najpyszniejsze na świecie, a zupa pomidorowa ma idealnie wyważony smak. Nic nie może równać się z kuchnią babci. To smak dzieciństwa i beztroskiej zabawy.
Z okazji Dnia Babci zrób jej prezent i podaruj wspólnie spędzony czas. Z tej lekcji możesz wynieść wiele przydatnych wskazówek kulinarnych i poznać tradycyjne, rodzinne przepisy. Ty także możesz przemycić do kuchennego królestwa babci nutkę nowoczesności i wręczyć jej pomocników, którzy ułatwią wykonywanie codziennych kulinarnych zadań.
Pamiętasz jeszcze niedzielny obiad u babci zakończony pysznym deserem? W kuchni babci pachnie pysznościami, słodkie zapachy mieszają się z aromatem ziół i przypraw. To miejsce, w którym zawsze jest ciepło i radośnie. W dniu jej święta możecie razem odtworzyć ulubione smaki i spędzić czas na wspólnym gotowaniu. Co poleci na pierwszy ogień? Królowa zup – pomidorowa, kołduny, paszteciki, pierogi, a może macie już plany na szarlotkę lub inne słodkości? Oto kilka pomysłów na wspólne zagłębienie się w tradycyjne przepisy.
Króluje na wigilijnym stole, ale można go serwować nie tylko do święta. Czerwony barszcz z przepisu babci zawsze się uda. A sekretem jego pysznego smaku są suszone grzyby i majeranek oraz zakwas z buraków. Babcinym sposobem na to, by zachować jego głęboki bordowy kolor, jest dodanie kilku kropelek octu. A ilu dokładnie? Na to pytanie odpowiedź zna tylko babcia.
Racuchy z kawałkami jabłek posypane cukrem pudrem to obowiązkowy punkt na liście ulubionych podwieczorków z dzieciństwa. U babci zawsze smakują najlepiej. Aby ciasto było wyrośnięte potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, ciepłe mleko i chwila cierpliwości. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, wystarczy wymieszać go z resztą składników i znów chwilę odczekać. Babcinym sposobem na to, by racuchy były miękkie i puszyste w środku jest podwójne przesianie mąki. Dzięki temu składniki lepiej się połączą, a racuchy wyjdą pulchniejsze i miękkie w środku.
Zima obfituje w ulubione święta. W niecały miesiąc po Dniu Babci i Dniu Dziadka na kalendarzu zawita Tłusty Czwartek. Już teraz możesz wspólnie z babcią przygotować się na jego nadejście i wypróbować przepis na chrupiące faworki. Do ich przygotowania potrzebna będzie mąka pszenna, żółtka jaj, kwaśna śmietana, cukier i sól. O proporcje składników nie musisz się martwić. Najlepsza miara to babcine oko – tutaj nie ma miejsca na pomyłki. Żeby faworki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia, można dodać do ciasta łyżeczkę mocnego alkoholu.
Wspólnie wzbogaćcie tradycyjne gotowanie o nowoczesnych pomocników. W kuchni przydadzą się urządzenia, które ułatwią przygotowywanie potraw. Blender ubije pianę, rozdrobni i wymiesza wszystkie składniki. A suszarka do grzybów zapewni szybkie przygotowanie suszu i jednocześnie zachowa pełnię składników odżywczych. Dzięki temu zupy i sosy wzbogacą się o głęboki aromat.
Możesz podarować także przydatne akcesoria. Na przykład zestaw desek przeznaczonych do różnych produktów z praktycznym stojakiem albo komplet noży w bloku wykonanych ze stali nierdzewnej. Dobrym pomysłem na prezent dla babci i dziadka, który pomoże zadbać o ich zdrowie i dobre samopoczucie jest wyposażenie ich kuchni w wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę. Dzięki tym urządzeniom będą mogli bez wysiłku cieszyć się smakiem pysznych owocowo-warzywnych soków i koktajli.