Czy hawajską z ananasem można nazywać pizzą? Międzynarodowy Dzień Pizzy to okazja do poznania nowych smaków

Pizza, picka, pizzunia – kto z nas nie lubi zajadać się tym pysznym wypiekiem w różnych wariantach? Najlepiej smakuje w gronie najbliższych osób, jednak tylko wtedy gdy to właśnie Tobie przypada ostatni kawałek z kartonowego opakowania. Jeśli ślinka pociekła Ci już po pierwszym zdaniu tego tekstu, zamów swój ulubiony smak – przecież niedługo Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Skąd pochodzi pizza?

Nie bez powodu smakowite placki są symbolem Włoch. Historia pizzy sięga nawet czasów Cesarstwa Rzymskiego. Podaje się właśnie takie okres, bo pierwsza wzmianka „picea” (po łacinie), została zanotowana właśnie wtedy. Mimo że mówi się głównie o Włochach, możliwe, że tak naprawdę pochodzi z Egiptu lub Grecji.

Największą popularność placki z dodatkiem ziół i warzyw zyskały około XVII wieku. Mniej więcej wtedy powstała również pierwsza włoska pizzeria. Pizzeria Antica Port Alba mieści się w Neapolu. Dobrze przeczytałaś lub przeczytałeś – to miejsce serwuje pyszne placki z dodatkami do dziś.

Co więcej, nie jest tak łatwo założyć własną pizzerię we Włoszech i różni się to od zakładania takiego biznesu w Polsce. W kraju Półwyspu Apenińskiego trzeba uzyskać szereg zezwoleń oraz ukończyć profesjonalne kursy, które przygotują do odpowiedzialnego prowadzenia pizzerii.

Skąd pochodzi pizza hawajska?

Nazwa tej kontrowersyjnej pizzy błędnie wskazuje miejsce, z którego pochodzi. Tak naprawdę przepis na pizzę, która ma równie dużo zwolenników, co przeciwników, wziął się z Kanady. Spokojnie, zanim przerwiesz czytanie, bo przecież „JAK MOŻNA W OGÓLE UZNAWAĆ HAWAJSKĄ ZA PIZZĘ”, weź pod uwagę, że współcześnie nawet niektórzy Włosi dopuszczają mieszanie smaków i wymyślanie nowych receptur.

Wiesz już, że pizza hawajska pochodzi z Kanady. Nie wymyślił jej jednak obywatel tego kraju, a grecki imigrant Sam Panopoulos. Mężczyzna otworzył restaurację i szukał sposobu, aby się wyróżnić i sprowadzić na obiady więcej osób niż konkurencja. Połączenie szynki, ananasa i sera początkowo wzbudzało silnie negatywne emocje, jednak z czasem znalazło grupę osób, które zachwycają się tym wyjątkowym smakiem. Spór przeciwników i miłośników pizzy hawajskiej trwa do dziś.

Jak zrobić pizzę?

Zamiast kolejny raz zamawiać pizzę z lokalu znajdującego się niedaleko, możesz przygotować ją samodzielnie w swoim domu. Dobry smak placka to przede wszystkim kwestia dodatków, które znajdują się na wierzchu. Jeśli jednak ciasto nie będzie odpowiednio przyprawione, wszystko straci swój smak i nawet największa dawka sera nie uratuje przysmaku. Najlepsze ciasto do pizzy jest miękkie, cienkie oraz przypieczone na brzegach.

Co będzie potrzebne do zrobienia ciasta na pizzę?

  • Mąka
  • Suszone drożdże
  • Sól
  • Cukier
  • Oliwa
  • Woda
  • Zioła

Odpowiedni sposób wymieszania wszystkiego zapewnią Ci roboty kuchenne z al.to:


Sam proces przygotowywania ciasta na pizzę nie jest trudny. Z pewnością znajdziesz mnóstwo przepisów w dobrych książkach kucharskich. Każdy lubi inny stopień upieczenia ciasta, grubość oraz sposób doprawienia, dlatego najlepiej samodzielnie modyfikować przepisy znalezione zarówno w internecie, jak i te przekazywane z pokolenia na pokolenie przez babcie i dziadków.

Sprawdź również specjalne piece do pizzy, które pomogą Ci zrobić idealny placek:

Kiedy jest Dzień Pizzy 2022?

Międzynarodowy Dzień Pizzy zawsze przypada na 9 lutego. Każdego roku zmienia się jednak dzień, w którym obywatele wszystkich krajów świętują, jedząc pyszne placki. W 2022 roku będzie to środa. Nie można wyobrazić sobie lepszego świętowania „małego piątku” niż właśnie z kawałkiem ulubionej pizzy w ręce i… buzi. Mówi się, że „środa minie, tydzień zginie”, jednak jeśli w środę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy – niech ten dzień trwa wiecznie.

Kontrowersyjne połączenia smaków na pizzy. Nie tylko hawajska

Dziwne smaki pizzy mają zarówno oddanych fanów i fanki, jak i grono osób sceptycznie nastawionych do eksperymentowania z klasyczną recepturą na włoski placek. Jak się zaraz przekonasz, pizza hawajska nie jest największym „dziwactwem”, jakie stworzyła współczesna cywilizacja. Ciasto z dodatkiem owoców, ryb czy kokosa zazwyczaj nie jest pierwszym wyborem.

W przygotowaniu dodatków do ciasta pomogą Ci profesjonalne narzędzia:


Pizza z ananasem jest passé. Spróbuj dodać winogrona lub gruszkę

Zapomnij o ananasie. Teraz do pizzy z szynką i serem dodaje się słodkie winogrona lub duże kawałki gruszki. Do takiego oryginalnego placka najlepiej dodać orzechy oraz ser pleśniowy. Wtedy uzyskasz wyjątkowy, wyrafinowany smak placka. Gwarantujemy, że nie zjesz nic innego o podobnym aromacie czy właśnie smaku. Jeśli nie jesteś fanem lub fanką sera gorgonzoli, daj mniejsze kawałki do pizzy. Nie rezygnuj, dopóki nie spróbujesz pełnego połączenia dodatków.

Pizza zrobiona na spodzie z kalafiora

Mamy też propozycję dla wszystkich miłośników i miłośniczek eksperymentowania. Spód zrobiony z połączenia kalafiora i startego parmezanu to świetny sposób na szybki w przygotowaniu i zdrowy posiłek. Pizza wygląda zupełnie tak samo, jak ta przygotowywana tradycyjnie. Różnią się jedynie smakiem oraz kalorycznością. Taka pizza ma około 120 kilokalorii w 100 gramach, podczas gdy tradycyjna może mieć nawet około 300 kilokalorii w takiej samej gramaturze.

Pizza z krewetkami i kokosem

Portal internetowy eintopf.pl podaje pyszny przepis na pizzę z krewetkami na pesto z rukoli i kokosa. Trzeba przyznać, że placek wygląda bardzo wiosennie. W smaku jest lekki i bardzo orzeźwiający. Mimo że połączenie pizzy i kokosa na pierwszy rzut oka może wydawać się nietypowy i raczej niesmaczny, wszystko zmienia się po pierwszym kęsie. Kiedy jak nie właśnie w Międzynarodowym Dniu Pizzy pokusić się o nietypowe smaki?

Pizza pachnąca morzem, czyli z dodatkiem ryb

O ile pizza z dodatkiem tuńczyka nie dziwi aż tak bardzo, decyzja o dodaniu do placka łososia czy makreli może okazać się kontrowersyjna. Jeśli chcesz podać taki rodzaj pizzy na imprezie w gronie znajomych, lepiej wcześniej zapytaj, czy każdemu odpowiada takie połączenie. A co może się znaleźć na cieście obok różnego rodzaju ryb? Przede wszystkim ser (najlepiej połączenie cheddara i mozzarelli), ulubione warzywa (na przykład papryka i cebula) oraz garść ziół prowansalskich.