Pora na świąteczne gotowanie. Tradycyjne potrawy wigilijne czy nowoczesne przepisy?

Święta. Czas, w którym, jeśli tylko zdrowie pozwala, na moment zapominamy o dietach i wszystkich kulinarnych restrykcjach, których staramy się (z większym lub mniejszym powodzeniem) przestrzegać w ciągu całego roku. Dlatego podczas świątecznego odpoczynku i spotkań z bliskimi towarzyszą nam kuszące zapachy tradycyjnych potraw wigilijnych, świątecznych dań i aromatycznych ciast i deserów. Warto jednak pamiętać, że to, co pojawia się na naszych wigilijnych i świątecznych stołach, ma swoją symbolikę i rzadko kiedy jest przypadkowe. Sprawdźcie pomysły na tradycyjne i nowoczesne potrawy wigilijne.

Wigilia. Połącz tradycję z nowoczesnością

Nieprzypadkowo Wigilia wypada w okolicy przesilenia zimowego. Sama symbolika zimowych dni i magiczne połączenie kultur i religii to spory materiał na osobny wpis. A że święta już zaglądają przez ośnieżone okna, pora skupić się na tym, czym uraczyć stęsknione za wigilijnymi potrawami podniebienia i czym ugościć naszych bliskich, pamiętając o tym, że ilość potraw, ich składniki i sposób przyrządzania w dużej mierze również nie jest kwestią przypadku. Zanim więc wypatrzymy pierwszą gwiazdkę na niebie i zasiądziemy do stołów, przyglądnijmy się wigilijnym potrawom od kuchni.

tradycje swiąteczne

Tradycyjne i nowoczesne potrawy wigilijne i świąteczne

Zupa grzybowa

To, że na wigilijnym stole mamy grzyby to pozostałość po dawnych wierzeniach. Uważano, że dzięki nim jest możliwy kontakt z duszami zmarłych. Grzyby są także symbolem sił witalnych i zdrowia, dlatego w Wigilię pojawiają pod przeróżnymi postaciami. Zupa grzybowa jest (według mnie) najlepszym, co można zjeść w Święta. Zrobiona na warzywnym wywarze z ziołami, ze sporą ilością suszonych grzybów i dodatkiem cebuli. Do ugotowania tego przysmaku idealnie nada się rondel Cecotec Cazo Polka Excellence 16 Pot Force, który uchroni grzyby przed przywieraniem. Jeśli wolicie, aby zupa była gładka i ugotowane w niej grzyby nie były w niej widoczne, to przyda się blender ręczny, na przykład Braun MQ7025 Zupę grzybową można podawać z uszkami lub makaronem.

Barszcz czerwony

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego w Wigilię podajemy również barszcz czerwony? Według dawnych wierzeń buraki miały przynosić długowieczność i urodę. Składniki na idealny wigilijny barszcz to: wywar warzywny, świeże buraki, zakwas buraczany, trochę esencji z suszonych grzybów, czosnek i przyprawy do smaku. Żeby barszcz wyszedł aromatyczny i miał idealny kolor, trzeba dodać do niego odrobinę octu lub soku z cytryny i pamiętać, by nie doprowadzić do wrzenia. W zachowaniu idealnej temperatury pomoże urządzenie wielofunkcyjne Cecotec Mambo 8590. Barszcz wigilijny można podawać solo, z grochem lub uszkami.


Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi wydają się szczytem kulinarnych umiejętności. To jednak nie do końca prawda. Wystarczy dobry przepis na ciasto i odrobina cierpliwości przy lepieniu. Niezastąpionym pomocnikiem przy produkcji wigilijnych pierogów będzie robot planetarny Kenwood KVL4220S Chef XL Titanium, który nie dość, że zadba o to, by ciasto wyszło gładkie i sprężyste, to jeszcze rozdrobni i wymiesza składniki na farsz. Czego potrzeba do wigilijnych pierogów? Na ciasto: mąka, sól, gorąca woda i odrobina masła. Do farszu przygotuj namoczone grzyby, kapustę kiszoną, ugotowaną marchewkę i pietruszkę, cebulę i olej.

Zupa makowa

Mak ma wiele właściwości i znaczeń. Jedzony w Wigilię ma przynosić szczęście i powodzenie. Popularną potrawą wigilijną składającą się głównie z niego jest przyrządzona na słodko zupa makowa. Stopień trudności: bardzo łatwa. Do gotującego się mleka wsypujemy mak, dodajemy miód i laskę wanilii. Jeśli lubicie eksperymentować, to uatrakcyjnieniem zupy będą dodatkowe aromaty na przykład odrobina olejku migdałowego lub chałwy. Zupę makową można podawać z różnymi dodatkami: kluskami, makaronem, a nawet zwykłą bułką.

Kutia

Potrawa wigilijna pochodząca zza wschodniej granicy i Kresów. Można o niej powiedzieć, że to misa wypełniona symboliką po brzegi. Składniki, z których kutia powstaje to: pszenica, mleko, miód, mak i bakalie. Miód ma zapewnić dobre relacje z siłami nadprzyrodzonymi, orzechy płodność, a pszenica powodzenie finansowe. Kutia, to naprawdę łatwa w przyrządzeniu potrawa. Dzień wcześniej pszenicę trzeba zostawić do napęcznienia w wodzie, a mak w mleku. W dniu przygotowania ugotować ziarna do miękkości, a mak odcedzić. Orzechy uprażyć, bakalie rozdrobnić. Do szatkowania bakalii i orzechów przyda Ci się Deerma JS100. Następnie wszystkie składniki wymieszać i odstawić do schłodzenia.


kutia

Ryba sous vide

Metoda gotowania sous vide zyskuje coraz więcej zwolenników. Czemu zatem by jej nie wykorzystać w przygotowywaniu wigilijnych potraw? Karp sous vide będzie ciekawym połączeniem tradycji i nowoczesności. Zanim jednak przystąpicie do przyrządzania ryby, to musicie zaopatrzyć się w specjalne urządzenie i worki, które zamkną próżniowo gotowane składniki. Mogą to być na przykład urządzenia z serii Anova.  

Namoczone wcześniej w wodzie, a następnie przyprawione dzwonki z karpia, należy wsadzić do worka razem z sokiem z cytryny i kawałkiem pomarańczy. Przy użyciu pakowarki wypuszczamy powietrze z wnętrza worka, a następnie umieszczamy go w specjalnym pojemniku lub w zwykłym garnku z dołączonym cyrkulatorem. Karpia gotujemy w 48 stopniach przez 50 minut.

Sałatka z pieczonych buraków

Jeśli zazwyczaj na Waszych wigilijnych i świątecznych stołach króluje sałatka jarzynowa, to ta bardzo prosta propozycja będzie ciekawą odmianą. Buraki upieczecie w piekarniku lub w wielofunkcyjnym urządzeniu Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L. Po przestudzeniu i pokrojeniu na ćwiartki lub połówki buraki wystarczy wymieszać z krojonymi, suszonymi śliwkami, orzechami, majonezem i jogurtem. Prosto i pysznie.

Po wigilijnej kolacji pora na prezenty. A idealnym dopełnieniem tego przyjemnego momentu będzie aromatyczna kawa. Idealną kawę dla siebie i swoich gości przygotujesz w ekspresie DeLonghi ETAM 29.660.SB Autentica Cappuccino.