Chrupiące, delikatnie przypieczone kromki chleba, których złocistość ma ten niepowtarzalny smak i zapach. Złociste, nie czarne. Chrupkie, nie gumowate. Jaki wybrać toster, oto jest pytanie. Dzisiaj odpowiemy sobie na to pytanie i wybierzemy ten jeden toster, który będzie cieszył nasze oko, a jego wyroby będą cieszyły nasze podniebienie.
Zapytał nikt nigdy. Rzecz jasna, każdy potrzebuje tostera. Może nie każdy o tym wie? Ale tosty lubią wszyscy. To jest fakt. Pieczywo bezglutenowe, keto, mączne, razowe… Nie ważne. Z opiekacza smakuje lepiej. Ciepłe, chrupiące pieczywo. Tostera używać można rzadziej, częściej, codziennie, raz na tydzień. W okresie zimowym prawdopodobnie częściej, w okresie letnim rzadziej.
Niezaprzeczalny jednak jest fakt, że toster po prostu cieszy i pomaga w codziennym życiu. Ułatwia i przyśpiesza proces komponowania i tworzenia posiłków (zwłaszcza śniadań i kolacji… i może podwieczorków i obiadów), dodaje smaku i uroku codzienności. Pyszny tost to coś, na co zawsze można mieć ochotę. Warto jest mieć więc również opiekacz, by zawsze móc sobie tosta przyrządzić.
Tosterów na rynku jest kilka rodzajów dlatego przyjrzymy się wadom i zaletom każdego z nich. By najtrafniej ocenić, który z podanych egzemplarzy będzie najlepszy, wpierw ocenimy nasze potrzeby. Co warto wziąć pod uwagę przed kupnem tostera?
Jeżeli prowadzimy hotelową restaurację przyda się toster o dużej mocy i o większej liczbie miejsc na kromki. Jeżeli toster to po prostu narzędzie do przygotowywania rodzinnych posiłków, duża moc się przyda, ale cały chleb naraz nie musi wchodzić. Z kolei dla tych, którym się nie spieszy, a i jedzą jak wróbelki, niewielki toster o mniejszej mocy będzie idealny.
Czy zależy nam na designie tego przedmiotu? Czy kolor i jego wygląd mają dla nas znaczenie? Może jakiś z charakterem retro? A może bardziej nowoczesny wygląd? Do wyboru, do koloru. Dosłownie.
Wybierzmy nie tylko funkcjonalny toster, ale i taki, który nie będzie brzydkim meblem. Warto poświęcić chwilę na przenalizowanie nie tylko technicznych parametrów urządzenia, ale po prostu spojrzeć na to ludzkim okiem i powiedzieć o, ten mi się podoba.
Tostery mają nie tylko funkcję robienia tostów (czyli opiekania chleba na ten pysznie wyglądający złocisty kolor), ale mogą nam służyć innymi funkcjami, o których warto wiedzieć. O czym mowa?
Cena, jakość, stosunek jednego do drugiego. To tylko frazesy. Warto posiłkować się przede wszystkim swoimi potrzebami oraz wymaganiami względem tostera. Kupując niewielki toster o słabej mocy możemy się rozczarować robiąc tosty dla większego grona osób. Zbyt duży toster może być nieporęczny. Wybierając ten większy, warto zastanowić się, jak ten będziemy czyścili?
Jeżeli toster często będzie przenoszony, warto, żeby był lżejszy. To nie musi oznaczać mniejszego tostera, ale zrezygnowanie z aluminiowej obudowy. Obudowa kompozytowa może łatwiej się czyścić, za to jest bardziej podatna na uszkodzenia. Dobry toster to taki, który będzie w pełni nam odpowiadał.
Udało Ci się coś wybrać? Koniecznie zajrzyj do innych rankingów:
Najpierw podłączamy toster do sieci, potem dajemy mu chwilę, by się nagrzał. Po czasie, który szczegółowo powinna określać instrukcja wkładamy pieczywo do środka. Gotowe tosty same powinny wyskoczyć, ale toster możemy zatrzymać odpowiednim przyciskiem.
Toster w pierwszej kolejności należy oczyścić z okruszków. Warto więc kupić toster z wysuwaną tacką na okruszki. Potem wilgotną szmatką przetrzeć go w miarę możliwości. Nie należy tostera wkładać pod bieżącą wodę, nawet kiedy ten jest odłączony.
Odpowiedzi mogą być dwie:
Jas mogę polecić toster Breville VTT676X., polecam, toster w 100% zgodny z opisem. Spełnia moje oczekiwania, dobra jakość i cena, jestem miłe zaskoczona. Polecam
Jeżeli chodzi o samo urządzenie toster to spoko wyborem jest Toster Ariete model 155/03 Vintage
Przystępna cena ,dobra jakość wykonania. Na razie spisuje się bez zarzutu.
Ja mam też z ariete, ale na 4 kromki. Przy większej rodzinie taki sprzęt to super sprawa