Oto przyprawy do zup, które dodadzą nieco pikanterii:
🥣 Czarny pieprz – klasyka wśród przypraw i sprawdzony sposób na to, by dodać potrawie temperamentu i podkreślić jej smak. Jest skutecznym antyoksydantem, który potrafi zdziałać wiele dobrego dla zdrowia. Ostrość i intensywny aromat to zasługa piperyny, która jest obecna na zewnętrznej warstwie owoców pieprzu. Dodany do zupy świeżo zmielony pieprz rozgrzewa, pobudza metabolizm oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.
🥣 Imbir – wpływa pozytywnie na trawienie, podnosi odporność oraz pomaga uporać się z przeziębieniem i osłabioną odpornością organizmu. Jest popularnym składnikiem dań, nie tylko dalekowschodnich. Imbir idealnie komponuje się z cytryną i miodem. Sprawdzi się również jako aromatyczny dodatek do dyniowej zupy krem.
🥣 Ostra papryka – dla fanów ostrości i wyrazistych smaków to podstawowa przyprawa w kuchennym arsenale. To zasługa kapsaicyny, czyli substancji, która nadaje pikanterii i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. poprawia trawienie, pomaga wzmocnić odporność oraz działa rozgrzewająco.
🥣 Gałka muszkatołowa – korzenny aromat wzbogaci smak kremowych zup. Szczypta gałki muszkatołowej wspomaga trawienie oraz zapobiega pojawieniu się wrzodów żołądka. Ma również działanie przeciwzapalne i jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów.
🥣 Kurkuma – dodaje potrawom pięknego żółtego koloru i sprawia, że dania nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która szybko znalazła szerokie zastosowanie. Za charakterystyczną barwę i smak odpowiada tu kurkumina. Dlaczego warto dodawać tę przyprawę do potraw? Przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
🥣 Kumin – jest częstym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej. Wykazuje działanie prozdrowotne i dba o układ pokarmowy. Ma niesamowity zapach, lekko pikantny smak i jest doskonałym źródłem żelaza. Pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.