Rozgrzewająca zupa na zimę – sprawdź pomysły na aromatyczne i szybkie zupy

Dla jednych obiad bez niej jest niepełny, dla innych to lekka przystawka, która przygotowuje kubki smakowe do dalszej uczty – czy już wiadomo, o czym mowa? Oczywiście chodzi o zupę. W sezonie jesienno-zimowym pełni jeszcze jedną ważną funkcję – pomaga rozgrzać organizm od środka i dostarcza cennych witamin. Smakuje jeszcze lepiej w akompaniamencie pikantnych przypraw. Poznaj przepisy na rozgrzewającą zupę.

Zimowa rozgrzewająca zupa – dlaczego warto włączyć ją do menu?

Gdy dopada Cię przeziębienie, myślisz o misce gorącej, domowej zupy? To pożywne i lekkie danie jest najlepszym sposobem na to, by wzmocnić odporność i dostarczyć organizmowi cennych składników do walki z sezonowymi infekcjami. A dodatkowo zupy są też sycące, łatwo przyswajalne i zazwyczaj kryje się w nich niewiele kalorii. W szczególności, gdy ugotujesz je na wywarze warzywnym i nie dodasz do nich makaronów ani nie zabielisz gęstą śmietaną.

Niezależnie od tego czy stawiasz na zupy krem, czy wolisz widzieć, jakie składniki pływają w misce – każdy rodzaj tej płynnej potrawy jest nasycony witaminami, błonnikiem i łatwo przyswajalnymi minerałami. Pomysłów na zupę może być całe mnóstwo. Począwszy od królowej polskich stołów – pomidorowej, aż po niedzielne rosoły, zimowe krupniki, zupy cebulowe gotowane na winie oraz rozgrzewające zupy z soczewicą.

zupa rozgrzewająca

W większości przypadków przepisy na zupy są łatwe w przygotowaniu, więc nawet jeśli Twoje kulinarne zdolności nie są wysokich lotów, z pewnością poradzisz sobie z ich wykonaniem. W przeciwieństwie do innych dań nie musisz też co chwilę spoglądać, czy nic nie kipi ani się nie przypala. Po prostu wrzucasz ulubione warzywa do garnka, zalewasz je wodą, dodajesz przyprawy i czekasz, aż danie zrobi się samo.

Dodatki do zup – proste sposoby na wzbogacenie smaku

Jeśli chcesz wzbogacić smak i zyskać nieco bardziej wyrafinowane danie, możesz dodać makaron lub kaszę. Dzięki temu będą gęstsze i bardziej sycące. Zupa krem z dyni lub pomidorów świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami oraz ptysiowym groszkiem, a lekkie mięsno-warzywne wywary dobrze współgrają z pierożkami lub klopsikami. Paszteciki i krokiety to z kolei nieodłączny element czerwonego barszczu.

Przyprawy do zup – które z nich sprawdzą się w zimie

W mroźne, zimowe dni rozgrzewająca zupa potrafi poprawić nastrój i zapobiec wychłodzeniu organizmu. Jest smaczna, zdrowa i może posłużyć zarówno jako pełnoprawne danie, jak i lekka przekąska w ciągu dnia. Możesz też przelać ją w termos i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.


Podstawą zupy są warzywne i mięsne wywary, a ich smak najlepiej wzbogacić, dodając do nich pikantne przyprawy. Dzięki nim w szybki sposób możesz zamienić tradycyjną zupę w ulepszoną, zimową wersję. Wystarczy szczypta, by wyostrzyć smak i poprawić aromat.

gotowanie zupy

Oto przyprawy do zup, które dodadzą nieco pikanterii:

🥣 Czarny pieprz – klasyka wśród przypraw i sprawdzony sposób na to, by dodać potrawie temperamentu i podkreślić jej smak. Jest skutecznym antyoksydantem, który potrafi zdziałać wiele dobrego dla zdrowia. Ostrość i intensywny aromat to zasługa piperyny, która jest obecna na zewnętrznej warstwie owoców pieprzu. Dodany do zupy świeżo zmielony pieprz rozgrzewa, pobudza metabolizm oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

🥣 Imbir – wpływa pozytywnie na trawienie, podnosi odporność oraz pomaga uporać się z przeziębieniem i osłabioną odpornością organizmu. Jest popularnym składnikiem dań, nie tylko dalekowschodnich. Imbir idealnie komponuje się z cytryną i miodem. Sprawdzi się również jako aromatyczny dodatek do dyniowej zupy krem.

🥣 Ostra papryka – dla fanów ostrości i wyrazistych smaków to podstawowa przyprawa w kuchennym arsenale. To zasługa kapsaicyny, czyli substancji, która nadaje pikanterii i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. poprawia trawienie, pomaga wzmocnić odporność oraz działa rozgrzewająco.  

🥣 Gałka muszkatołowa – korzenny aromat wzbogaci smak kremowych zup. Szczypta gałki muszkatołowej wspomaga trawienie oraz zapobiega pojawieniu się wrzodów żołądka. Ma również działanie przeciwzapalne i jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów.

🥣 Kurkuma – dodaje potrawom pięknego żółtego koloru i sprawia, że dania nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która szybko znalazła szerokie zastosowanie. Za charakterystyczną barwę i smak odpowiada tu kurkumina. Dlaczego warto dodawać tę przyprawę do potraw? Przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

🥣 Kumin – jest częstym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej. Wykazuje działanie prozdrowotne i dba o układ pokarmowy. Ma niesamowity zapach, lekko pikantny smak i jest doskonałym źródłem żelaza. Pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Przepisy na zupy rozgrzewające i sycące

Zupa krem z dyni

To zupa rozgrzewająca, która idealnie sprawdzi się w mroźne dni. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Oto one:

  • Dynia
  • Cebula
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Przyprawy

Na początek pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj czosnek. Dynię dokładnie umyj i usuń skórkę oraz nasiona. Następnie pokój i dodaj do garnka. Całość zalej wodą, posól i gotuj do momentu, aż będzie miękka. Aby uzyskać gładką konsystencję użyj blendera. Dopraw wybranymi przyprawami. Gotowe!

Kremowa zupa pomidorowa z papryką

Rozgrzewająca zupa na zimę z dodatkiem papryki i pomidorów. Ma gęstą konsystencję i wyjątkowy aromat. Oto składniki, których potrzebujesz do jej przygotowania:

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • Czerwona papryka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Przyprawy

Opłucz pomidory i paprykę, a następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Skrop odrobiną oliwy i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz około 10-15 minut. W tym czasie zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Wyjmij warzywa, zdejmij z nich skórkę i dodaj do garnka. Całość zalej wodą i zmiksuj za pomocą blendera. Posól do smaku i nie zapomnij o przyprawach.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Brak pomysłu na zupę? Wypróbuj ten prosty przepis. Oto lista składników:

  • Pół szklanki czerwonej soczewicy
  • Marchewka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pół pora
  • Oliwa
  • Przyprawy

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj pokrojony czosnek, chwilę później do garnka dorzuć pokrojonego w cienkie plasterki pora i marchewkę. Kiedy warzywa będą miękkie wsyp soczewicę. Posól dla smaku i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wsyp przyprawy i wymieszaj. Użyj blendera dla uzyskania gładkiej konsystencji.