Chilica-Pod
Twórcy Chilica-Pod zadbali nie tylko o działanie tego urządzenia, ale także o jego wygląda. Możnaby pomyśleć, ze sprzęt będzie wyglądał niczym alkomat albo glukometr, ale nie. Chilica-Pod ma czerwona obudowę, która swoim kształtem przypomina papryczkę chili. Dzięki takiemu estetycznemu wykonaniu przyrząd może być nie tylko przydatny, ale stanowić także ciekawy element wystroju kuchni.
Prototypowe urządzenie opracowane przez zespół kierowany przez dr hab. Prof. Warakorn Limbut z Uniwersytetu Księcia Songkla w Tajlandii wykorzystuje jednorazowe papierowe paski czujników elektrochemicznych zawierające nanopłytki grafenu domieszkowane atomami azotu (cokolwiek to znaczy). Po dodaniu wysuszonej próbki chili do roztworu zawierającego etanol i wstrząśnięciu, kroplę tej mieszanki należy umieścić na pasku.
Kapsaicyna, czyli związek odpowiadający za ostrość smaku chili, utlenia się, gdy zmiesza się z grafenem i azotem, wytwarzając prąd elektryczny – im większe stężenie kapsaicyny, tym wyższy prąd. Informacja o tym wyświetlana na ekranie połączonego z urządzeniem smartfonu, na którym jest uruchomiona aplikacja.