Czekaliście na powiew świeżości na Messengerze? Oto nadchodzi. Facebook wprowadza dźwiękowe emoji, czyli soundmoji. Czy staną się tak popularne jak te klasyczne? Czy raczej będą najbardziej irytującym elementem w tej aplikacji?
Emotikonki kochają chyba wszyscy. Emoji, podobnie jak GIF-y, służą do wyrażania emocji bez słów; stały się rodzajem uniwersalnego języka internetowego, który przekazuje uczucia w sposób zrozumiały dla każdego. Facebook twierdzi, że każdego dnia ludzie wysyłają ponad 2,4 miliarda wiadomości z emotikonami na Messengerze.
Już niebawem nasze wiadomości na Messengerze będą mogły stać się jeszcze atrakcyjniejsze. Mianowicie z okazji Światowego Dnia Emoji Facebook ogłosił, że popularne i lubiane przez użytkowników emoji zyskają dźwięk. Firma nazywa je Soundmoji i wyjaśnia, że pod tą mało tajemniczą nazwą, kryją się emotikony, które będą zawierały powiązany ze swoim wyglądem dźwięk.
Aby uzyskać dostęp do Soundmojis, będziemy musieli dotknąć przycisku emoji podczas rozmowy na Messengerze, a później ikonki dźwięku, która pojawi się po prawej stronie. Aplikacja zaprezentuje wtedy bibliotekę Soundmoji. Wystarczy dotknąć interesującego nas emoji, aby wyświetlić podgląd towarzyszącego mu dźwięku, a następnie nacisnąć przycisk „wyślij”, aby umieścić go w rozmowie.
Wygląd emotikonek pozostanie ten sam, a te z dźwiękiem będziemy mogli rozpoznać dzięki otaczającym je „falom dźwiękowym”.
Nie wiadomo jeszcze, ile emoji ma obecnie opcję efektów dźwiękowych, ale poinformowano już, że znajdziemy je w wielu najpopularniejszych emotkach. Wśród nich znajdują się klaskanie, świerszcze, werble i śmiech. Oprócz tego Facebook dodał także emotki inspirowane filmami i serialami – w tym Szybkimi i wściekłymi, Brooklyn 9-9 czy Bridgertonami.
Facebook twierdzi, że planuje regularnie aktualizować swoją bibliotekę Soundmoji o nowe dźwięki i efekty dźwiękowe, chociaż nie wiemy jeszcze jak często możemy się spodziewać takiej aktualizacji. Z pewnością po części będzie to uzależnione od tego, jak entuzjastycznie zostanie przyjęta przez użytkowników ta nowa opcja.
Dalej nie wyświetla mi się ta opcja.
A jak to wyłączyć ?