Jak ostra jest Twoja papryczka chili? Powstało urządzenie, które pomoże to sprawdzić, zanim jej spróbujesz

Biorąc pod uwagę, że nie każdy ma taką samą tolerancję na pikantne papryczki chili, dobrze by było, gdyby istniał prosty, przenośny sposób obiektywnej oceny z jaką ostrością mamy do czynienia. Naukowcy opracowali właśnie taki gadżet, który można go podłączyć do smartfona.

Ostre, ostrzejsze, najostrzejsze

Błagający o pomoc wzrok, nerwowe chuchanie i czerwona twarz – tak zazwyczaj kończy się nieświadome wzięcie do ust wyjątkowo ostrego jedzenia. Chyba każdy choć raz był świadkiem takiej reakcji u swoich znajomych, albo sam był tym nieszczęśnikiem. Są co prawda tacy, których kubki smakowe wydają się być niewzruszone na dosłownie piekielny poziom ostrości, ale zdecydowana większość woli unikać tego typu doznań kulinarnych. Jak to często bywa, z pomocą przychodzi nam technologia. Naukowcy opracowali prostą i mobilną metodę wykrywania ostrości, dzięki której można zapobiec nieprzyjemnym niespodziankom.

Narzędzie, które ma w tym pomóc nosi nazwę Chilica-Pod, podłącza się je bezpośrednio do smartfona i w szybki sposób pozwala sprawdzić, jak dana papryczka jest ostra.

kolorowe papryki

Chilica-Pod

Twórcy Chilica-Pod zadbali nie tylko o działanie tego urządzenia, ale także o jego wygląda. Możnaby pomyśleć, ze sprzęt będzie wyglądał niczym alkomat albo glukometr, ale nie. Chilica-Pod ma czerwona obudowę, która swoim kształtem przypomina papryczkę chili. Dzięki takiemu estetycznemu wykonaniu przyrząd może być nie tylko przydatny, ale stanowić także ciekawy element wystroju kuchni.

Prototypowe urządzenie opracowane przez zespół kierowany przez dr hab. Prof. Warakorn Limbut z Uniwersytetu Księcia Songkla w Tajlandii wykorzystuje jednorazowe papierowe paski czujników elektrochemicznych zawierające nanopłytki grafenu domieszkowane atomami azotu (cokolwiek to znaczy). Po dodaniu wysuszonej próbki chili do roztworu zawierającego etanol i wstrząśnięciu, kroplę tej mieszanki należy umieścić na pasku.

Kapsaicyna, czyli związek odpowiadający za ostrość smaku chili, utlenia się, gdy zmiesza się z grafenem i azotem, wytwarzając prąd elektryczny – im większe stężenie kapsaicyny, tym wyższy prąd. Informacja o tym wyświetlana na ekranie połączonego z urządzeniem smartfonu, na którym jest uruchomiona aplikacja.

Do użytku codziennego i farmaceutycznego

W swoim artykule naukowcy twierdzą, że do tej pory przetestowali swoje urządzenie na sześciu typach chili, z których wszystkie wykazały odczyty kapsaicyny zgodne z odczytami uzyskanymi za pomocą droższego sprzętu laboratoryjnego.

Mówi, że osoby z alergią na kapsaicynę mogłyby używać tego gadżetu, aby uniknąć niechcianych reakcji. Chilica-Pod może również pomóc ludziom wybrać najwyższe kapsaicyny chili do celów farmaceutycznych ze względu na kilka korzyści zdrowotnych, jakie dają pikantne owoce. Uważa się, że między innymi związek ten spala tłuszcz, łagodzi ból i zmniejsza skoki insuliny u cukrzyków, a także ma działanie, przeciwzapane i przecirakotwórcze.

Źródło: newatlas.com